Letartóztatási parancsot adott ki az Interpol a Hamász-vezetõ merénylõi ellen

Letartóztatási parancsot adott ki csütörtökön az Interpol a Hamász, szélsõséges palesztin szervezet egyik vezetõjének feltételezett merénylõi ellen.

Az Egyesült Arab Emírségekben lévõ Dubaj rendõrfõnöke hétfõn közölte, hogy hat brit, három ír és egy-egy francia valamint német útlevéllel érkezõ 11 fõs csoport végzett Mahmúd al-Mabhúh palesztin vezetõvel.

A 49 éves férfival, aki az izraeli terrorelhárítás szerint a fegyverek és a lõszerek bejuttatását szervezte a Gázai övezetbe, és õ volt az összekötõ kapocs Irán, a libanoni Hezbollah és a Hamász között, feltevések szerint a Moszad emberei végeztek.

A holttestre egy dubaji hotelszobában bukkantak még januárban. Halálát fulladás okozta, majd a Hamász közbenjárására indított nyomozás kiderítette, hogy megfojtották az 50 éves férfit. A dubaji rendõrfõnök hétfõn bemutatta az akció feltételezett elkövetõinek fényképeit és okmányaikról készült másolatokat is, valamint a hotel, illetve a repülõtér biztonsági kameráinak felvételeit is. Azóta Németország kivételével mindegyik állam bejelentette, hogy hamis útlevelekrõl van szó.

Idõközben a brit, az ír és legutóbb a francia külügyminisztériumba rendelték az izraeli nagyköveteket az érintett országokban, hogy magyarázatot kapjanak a hamis útlevelekre. A BBC szerint Gordon Brown kormányfõ vizsgálatot rendelt el a dubaji bejelentés nyomán.

Az ügyben már Ausztria is vizsgálódik, miután hírek szerint a merénylõk osztrák telefonszámokon keresztül szervezték meg akciójukat. Az osztrák belügyminisztérium szóvivõje szerint a nemzetbiztonsági és terrorizmus elleni hivatal (BVT) nyomozást indított, felvették a kapcsolatot a dubaji rendõrséggel, de egyéb részleteket nem árult el a tárca szóvivõje, Rudolf Gollia az AFP hírügynökségnek.