Leszokóban a láncdohányos indonéz kisfiú

Leszokóban a láncdohányos indonéz kisfiú
Kevesebb cigarettát szív a láncdohányos indonéz kisfiú – jelentették be kedden helyi gyermekjóléti szakemberek.

Eszerint a kétéves gyerek “csupán” 15 szálat füstöl el naponta a korábbi 40 helyett. A szakemberek olyan terápiát dolgoztak ki, amely a sok játékon alapul. A világot sokkolta, amikor a múlt hónapban az interneten megjelent egy videó, amelyen a túlsúlyos, kétéves Ardi Rizal vidáman pöfékel. A gyerek fél év alatt lett erős dohányos. Apja adta neki az első cigit. A szumátrai gyereknek később dühkitörései voltak, ha nem kapta meg a cigiadagját.

Nézze meg a videót ide kattintva!

A kisfiút végül szakemberek vették kezelésbe. Úgy döntöttek, hogy játékkal próbálják leszoktatni a nikotinfüggőségéről. Amíg foglalkoztak vele, addig a kisfiú is sokkal kevesebbet cigizett. A szakemberek azt mondták, hogy rövid idő alatt sikerült jelentősen csökkenteniük a fiú dohányzását. A gyerek szülei egy piacon dolgoztak, ahova a fiút is magukkal vitték. Itt szokott rá a cigire is.

A leszoktató terápia részeként a szakemberek nem csak játékokkal foglalták le a gyereket, hanem a dohányzást rossz dolgokkal is összekötötték. Az egyik orvosa azt mondta az AFP-nek, hogy a fiú nagyon szeret énekelni, így elmagyarázták neki, hogyha tovább dohányzik, hamarosan nem tud majd szépen dalolni.

A kétéves gyerek esete rámutatott arra is, hogy Indonéziában illetve a fejlődő országokban mennyire nincs szabályozva a dohányipar. Sok helyen a gyártók a nőket és a fiatalokat, gyerekeket célozzák meg reklámjaikkal.

– Független Hírügynökség –