Leszbikusok és melegek is szolgálhassanak a seregben

Mike Mullen tengernagy kedden a Szenátusban azt mondta: támogatja, hogy a nyíltan leszbikus nők és meleg férfiak is szolgálhassanak az amerikai hadseregben.

Ez az első eset, hogy egy rendkívül magas rangú katona a törvények megváltoztatása mellett szólt. Kiemelte, hogy “csak és kizárólag saját véleményét mondja el”, amikor a saját nemükhöz vonzódók szolgálatának engedélyezését “helyes dolognak” nevezi. Mint Mullen fogalmazott: az érvényben lévő törvény arra kényszeríti az érintett nőket és férfiakat, hogy hazudjanak magukról, ha honfitársaikat akarják fegyverrel védelmezni.

A tengernagy szerint ha eltörölnék a melegek katonai szolgálatát tiltó törvényt, a hadsereg képes lesz integrálni a helyzetet, az egyenruhások pedig alkalmazkodni hozzá. Egy 1993-as jogszabály egyébként az mondja ki: ha a saját neméhez vonzódó katona mélyen hallgat orientáltságáról, akkor szolgálhat, különben elbocsátják. A konzervatív John McCain ellenzi a tervet, szerinte nem most jött el ennek az ideje, amikor Afganisztánban komoly biztonsági kihívások várnak az amerikai katonákra.

1993 óta, amikor életbe lépett a köznyelvben csak “Ne kérdezd, ne mondd!”-nak nevezett jogszabály, 13 ezer katonát bocsátottak el mássága miatt. A közvélemény-kutatások szerint egyébként az amerikaiak többsége támogatja, hogy a homoszexuális nők és férfiak beléphessenek a hadseregbe.