Lesz, aki eloltja a tüzeket

Lesz, aki eloltja a tüzeket
 

Hosszabb-rövidebb ideig tűzoltók nélkül maradhatnak a vidéki települések? Legalábbis egy február elsején életbe lépő belügyminisztériumi rendelet miatt akkor, ha a körzetükön kívülre kell vonulniuk – adta hírül egy országos napilap.

 A szerdától érvénybe lépő Riasztási és Segítségnyújtási Terv egyik pontja kimondja, hogy kiemelt tűzesetekhez valamennyi szolgálatban lévő tűzoltó riasztható, akár a működési területen kívülre is. Ez pedig azt jelenti, hogy komolyabb tüzeknél a környék valamennyi tűzoltója elhagyhatja az illetékességi területét. Így viszont előfordulhat, hogy egy közúti balesethez, vagy egy helyi tűzhöz csak az eddiginél jóval később érkezhet a segítség.

Kohánka István, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese azonban elmondta ez a jogszabály már korábban is létezett, és nem okozott semmilyen problémát a tűzoltók munkájában. Példaként a közelmúltban történt hejcei repülőgép tragédiát említette, amely kiemelt esemény volt.

Más településektől kellett tűzoltókat elvonni, de ez sehol nem okozott fennakadást.

Az igazgatóhelyettes elméletinek nevezte a felvetést, amely szerint a rendelet fennakadást okozhat a tűzoltók működésében. Mint mondta: „Extrém esetekben előfordulhat, hogy gondot okoz, de ilyenre eddig még nem volt példa.”

NSzR