Éles verseny a finn államfői posztért

Finnországban vasárnap rendezik az elnökválasztás második fordulóját, amelynek eredménye – a közvélemény-kutatások szerint – alig megjósolható.

A két héttel ezelőtti első fordulóban a jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Tarja Halonen asszony fölényesen vezetett a konzervatív Sauli Niinistö volt pénzügyminiszterrel szemben, de a legutolsó felmérés szerint a két jelölt esélyei már csaknem azonosak.

A Gallup közvélemény-kutató intézet pénteki adatai szerint a mostani elnök 51 százalékot kapna, kihívója 49-et, így a különbség kisebb, mint az ilyen jellegű felmérések hibahatára.

Korábban a közvélemény-kutatások azt jósolták, hogy a 62 éves Halonen asszony 50 százalék feletti szavazattal megnyeri már az első fordulót. Ehelyett Halonen csak 46 százalékot szerzett. Niinistö ekkor 24 százalékig jutott. Finn politikai szakértők elismerik, hogy tévedtek, amikor Halonen könnyű győzelmét jósolták már az első fordulóra.

Egyes elemzők szerint Halonen eredménye azért maradt el a várttól, mert az ellenfél agresszivítást provokált ki belőle, ez pedig nem illik az eddigi “nemzet anyja” imázsához.

A politikai stabilitásáról híres Finnországban 1982 óta a szociéldemokratáké az államfői poszt.