Lepkénként negyedmillió – vádat emeltek a kokadi természetkárosítás ügyében

Akt.:
Tavaly ősszel az ügyészség keresetét a Debreceni Törvényszék elutasította
Tavaly ősszel az ügyészség keresetét a Debreceni Törvényszék elutasította - © Fotó: Molnár Péter
Kokad – Vádemelés a Kék-Kálló völgyben okozott természetkárosítás miatt.

Ezáltal pedig – áll a vádiratban – védett növények mellett keleti lápibagoly lepkék is elpusztultak.

Dr. Pocsai Edit főügyész közlése alapján a férfi 1999 óta tulajdonosa Kokad külterületén három különböző nagyságú – Natura 2000-es – legelő művelési ágú területnek, melyeken természetvédelmi hatósági engedély kell a földmunkákhoz. A terhelt 2012 októberében bejelentette az illetékes nemzeti parknál, hogy kaszáltatni fog, decemberben pedig az erdészeti igazgatóságától kért és kapott hozzájárulást mindhárom földrészleten fák kitermeléséhez (az egyik területen korlátozással).

Az ügyészség szerint a bejelentés és a hozzájárulás nem pótolja a természetvédelmi hatóság engedélyét, ennek ellenére a vádlott 2014 januárja és márciusa között elvégeztette a munkákat, miáltal sok rekettyefűz is tönkrement, ami pedig a fokozottan védett keleti lápibagoly lepke kizárólagos tápnövénye. A vádirat értelmében összesen 54 – egyedenként negyedmillió forint értékű – lepke pusztult el, és olyan védett növényekben esett kár, mint a békakonty, a mocsári békaliliom, a rostostövű sás (az összes kárt 14,6 millió forintban állapították meg).

Tavaly ősszel az ügyészség hasonló okból benyújtott keresetét a Debreceni Törvényszék elutasította, akkor a vádhatóság még másfél milliárd forintban határozta meg a károkozást.

HBN


A gazda nyert a kokadi lepkeperben
Hajdú-Bihar – A gazdának adott igazat és elutasította az ügyész keresetét a Debreceni Törvényszék, amely első fokú ítéletében 12,7 millió forint perköltség megfizetésére is kötelezte a felperest.


Lepkék kontra Alkotmánybíróság
Debrecen – A Debreceni Törvényszék kasszája bánhatná, ha a kokadi gazda jogerősen is megnyerné a lepkeirtási pert.