Lépésről lépésre haladnának kéziseink

Magyar férfi kézilabda válogatott
Magyar férfi kézilabda válogatott - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A rutinos Iváncsik Gergő reméli, az újoncokat nem teszi görcsössé az Európa-bajnoki debütálásuk.

Péntektől bő két héten keresztül a kontinens tizenhat legütőképesebb férfi kézilabda-válogatottja – köztük a magyar – fogja összemérni az erejét a lengyelországi Európa-bajnokságon. A résztvevőket négyfős csoportokba sorsolták, amelyekből az első három lép tovább. Az A és a B kvartett „túlélői” az I-es, a C és a D négyesek legjobbjai a II-es számú középdöntőben folytathatják menetelésüket. Az elődöntőbe a hatosokból két-két ország kerül, a legjobbak Krakkóban feszülnek egymásnak a medáliákért.

A végső győztes a trófea mellett olimpiai kvótával gazdagodik (ha a már fix riói induló Franciaország diadalmaskodik, akkor a második „ölébe pottyan” a lehetőség). Emellett azon nemzetek közül, amelyek még nem biztosították helyüket az ötkarikás kvalifikációs viadalon, a két legelőkelőbb helyen végző teljesíti ezt a „küldetést” – ez lehet Magyarország minimális célja.

Kiváló felkészülés

A mieinknek a Szerbia elleni két összecsapás jelentette a főpróbát: Zentán két góllal maradtak alul Nagy Lászlóék, Kecskeméten pedig döntetlennel zárult az ütközet.
– Korábban egy világesemény előtt öt-hat tesztmeccset játszottunk, de most csupán kétszer léptünk pályára, ami nem feltétlenül jelent problémát, hiszen így „kiéhezve” várhatjuk az Eb-t. A szerbekkel megvívott mérkőzések sok tanulsággal szolgáltak, a pozitív dolgokat fenn kell tartanunk, a videózáson előkerülő hibákat pedig javítjuk a rajtig. Úgy vélem, remekül sikerült a felkészülésünk, az utóbbi hetekben az erőnléti edzések mellett a taktikánkat is tökéletesre fejlesztettük – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Iváncsik Gergő.

Talant Dujsebajev tizenhat fős kerettel utazott Lengyelországba, a névsorban számos olyan tehetséget találunk, aki első jelentős tornájára készül. – Valószínűleg szükségük lesz egy kis időre, amíg felveszik az Eb ritmusát. Nagyon bízom benne, hogy a fiatalokat nem nyomasztja majd a lehetőség, sokkal inkább inspirálja őket a szereplés – fogalmazott az MVM Veszprém kiválósága.

Erős vetélytársak

Magyarország szombaton 18 órától (tv: M4 Sport) mutatkozik be a seregszemlén, ekkor Montenegró vár a gárdára Gdanskban. Két nappal később, szintén este hattól Oroszország jelenti a leküzdendő akadályt. Végezetül január 20-án, a D csoport utolsó fordulójában a bombaerős dánokkal küzdenek meg a pontokért a piros-fehér-zöldek, a kezdő sípszó 20 órakor harsan fel.

– A montenegrói együttes rendkívül kellemetlen, agresszív stílusban kézilabdázik, a szerb és a horvát válogatottakhoz tudnám őket hasonlítani. Következő riválisunkat nem kell senkinek sem bemutatni, rájuk az úgynevezett orosz iskola a jellemző. Dánia immáron hosszú évek óta minden jelentős megmérettetésen az élbolyban végez, ez a tény mindent elárul erejükről – jellemezte az ellenfeleket a tapasztalt balszélső.
Dujsebajev mester nem kertelt a keddi sajtótájékoztatón, a kiváló szakember célja az aranyérem a kontinensviadalon, míg a Magyar Kézilabda Szövetség az elődöntőbe várja kéziseinket. Kíváncsiak voltunk, Iváncsik Gergő milyen helyezéssel lenne elégedett.

– Nem kívánkozom jóslatokba bocsátkozni, mindig csak a következő feladat a fontos, lépésről lépésre kell haladnunk. Egy Európa-bajnokság sokkal keményebb, mint például a világbajnokság, gyakorlatilag az összes indulónak van esélye a végső sikerre. Ennek ellenére a lehető legelőkelőbb pozíciót akarjuk megszerezni – fogadkozott a 34 esztendős játékos.

HBN-BÁ


A csoportbeosztás

A csoport: Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Macedónia

B csoport: Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia

C csoport: Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia

D csoport: Magyarország, Dánia, Oroszország, Montenegró


A magyar keret

Kapusok: Mikler Roland, Bartucz László

Mezőnyjátékosok: Hornyák Péter, Pásztor Ákos, Ancsin Gábor, Nagy László, Faluvégi Rudolf, Nagy Kornél, Bánhidi Bence, Zubai Szabolcs, Schuch Timuzsin, Bodó Richárd, Borsos Tamás, Dzsamali Iman, Gazdag Tibor, Iváncsik Gergő