Lépéselőnyünk az innovációból ered

Lépéselőnyünk az innovációból ered
Miskolc – Egyedüli miskolciként részesült Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Fux Zrt. Dr. Barkóczi István vezérigazgató szerint nincs gazdasági fejlődés innováció nélkül.

ÉM: 2011-ben lesz 20 éves a Fux Zrt volt e szerepe az innovációnak az indulásnál?

Dr. Barkóczi István: – Egyértelműen, már akkor is csak az újdonságokkal tudtunk sikereket elérni a piacon.  Emeléstechnika fejlesztésével indult vállalkozásunk, emelőkötelek gyártottunk. Hamar betörtek az akkori piacra a legkorszerűbb emelőeszközök, így nekünk is módosítanunk kellett a gyártást, kerestünk olyan német partnereket, akik segítették ezt a változást. A megújulás elvét követtük más területeken, a vezetékek gyártásánál is, hiszen egy cég akkor tud igazán fejlődni, ha mindig megkeresi szakmájában azokat a speciális területeket, ahol többet tud nyújtani , mint a konkurencia.  

ÉM: Egy vezetékek gyártásával foglalkozó vállalat, miért pont környezetvédelmi díjat nyer?

Dr. Barkóczi István: – Az új vezetékünk  egyik fontos előnye  az energia megtakarítás A  vezető sodronyunkkal  ugyanis 7% – energia megtakarítást lehet elérni!

Egy uniós kimutatás szerint 2020-ra megduplázódik a villamos energia felhasználása, ami nem elhanyagolható környezetkárosodást okozhat az új erőművek építése és annak káros anyag kibocsájtása révén. Az új fejlesztéssel csökkenthető a megépítendő erőművi kapacitás és annak a környezet károsító hatása , főként ezért kaptuk a környezetvédelmi díjat. 

ÉM: Mennyire határozza meg egy cégvezető személyisége azt, hogy a cége innovatív lesz-e?

Dr. Barkóczi István: – Fiatal mérnök koromtól kezdve – folyamatosan törekszem az újításokra, szabadalmak kifejlesztésére. Döntő jelentőségű, hogy egy cégvezető a kollégáinak innovatív környezetet tud –e kialakítani.  A cégünknél, minden fiatal mérnököt arra ösztönzök, hogy keressék az újdonságokat a szakterületükön. Jelenleg is két olyan komoly szellemi alkotás van kidolgozás alatt, amely a közeljövőben kerül piacra. Jelesül olyan új szabadvezetéken dolgozunk, amely további  energia megtakarítást eredményezhet.  

ÉM: Hazánkban és ezen belül szűkebb pátriánkban elég alacsony az innováció mértéke. Ön szerint mi ennek a fő oka?

Dr. Barkóczi István: – Hazánkban csupán a lakosság 15-20% látja az innovációt a válság kivezető útjának, Svédországban ez a szám meghaladja akár a 60%-ot is. Magyarországon a GDP 0,8-0,9% – t fordítják innovációra államilag meghatározott előirányzatok szerint, míg az unióban 3%- a követelmény. Meggyőződésem, amíg az innováció ennyire hátra sorolható, mint fontossági tényező, addig hazánkban nem lesz a gazdaság tudásalapú, addig a tényleges gazdasági fejlődés sem lesz.

ÉM:  A FUX ZRt. a válság ellenére jó évet zárt 2009-ben. Ön szerint ez szerencsés üzlet eredménye, vagy a sok év alatt befektetett innovációs munka gyümölcse?

Dr. Barkóczi István: – 2009. év sikerét az új fejlesztésnek, a vezető sodronynak köszönhetjük főként.  A 7%-os energia megtakarítással tudtuk megnyerni azt a tendert Magyarországon, ami nemcsak 2009-ben, de idén és 2011-ben is jelentős munkát biztosít a Fux Zrt–nek.