Leonard Cohen halála – Politikusok, zenészek és írók búcsúznak a zenésztől

Los Angeles – Politikusok, zenészek és írók búcsúznak Leonard Cohentől, a 82 éves korában csütörtökön elhunyt kanadai zenész-költőtől.

Hosszú megemlékezésében Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kiemelte: “Cohen a legnagyobb művészi teljesítményig jutott. Képessége, hogy megidézze az emberi érzelmek hatalmas tárházát, a valaha élt egyik legnagyobb és legmaradandóbb művésszé tették”.

Az énekes montreali otthona előtt rögtönzött virrasztást tartottak, a rajongók gyertyákat gyújtottak, virágokat és üzeneteket helyeztek el.

JK Rowling Cohen egyik dalszövegével búcsúzott a Twitteren: “There is a crack in everything, That’s how the light gets in”. Kiefer Sutherland színész honfitársát “brilliáns kanadai művészként” búcsúztatta.

Lilly Allen és Paloma Faith brit énekesnők “tragikus veszteségnek” nevezték Cohen halálát. “Ez a hét nem is lehetne rosszabb” – írta Allen, utalva az elnökválasztás eredményére.

Szintén arra utalt Sarah Silverman amerikai komikus, is aki szerint Cohen halálával “az embereknek eszükbe jut például Come Healing című dal, amely nagyon jól jön ezekben a napokban”.

Neil Portnow, a Grammy-díjakról döntő amerikai Hanglemez Akadémia (Recording Academy) elnöke szerint Cohen “az egyik legtiszteletreméltóbb popköltő, zenészként sok szövegíró számára jelenti a zenei mértéket. Különleges tehetsége mély hatást gyakorolt számtalan zenészre és dalszövegíróra, valamint a széleskörű kultúrára”.

“A páratlan kreativitású, éleslátású és őszinteségű Cohen valódi látnok volt, akinek hangja nagyon fog hiányozni. Olyan örökséget hagy hátra, amely inspirációt és gyógyítást jelent az elkövetkező generációknak” – mondta a művész menedzsere, Robert Kory a Rolling Stone magazinnak.

Mark Radcliffe, a BBC munkatársa Cohen 2008-as fellépésére emlékezett vissza a Glasonbury Fesztiválon. “Hetvenezer ember volt a színpad előtt, ő mégis képes volt úgy tenni, mintha egy apró klubban lépne fel”. Mint az egykori David Bowie, remek zenék csinált egészen a legvégsőkig – tette hozzá.

Jennifer Hudson énekesnő köszönetet mondott Cohennek a zene iránti elkötelezettségéért, Twitter-üzenetében egy 2014-es felvételt is közölt, melyen a művész Halleluja című nagy sikerű dalát énekli.

Neil McCormick zenekritikus a BBC televízióban “egy ótestamentumi költő és egy keménykötésű komikus keverékének” nevezte Cohent. “Nem ismertem senki mást, aki ilyen finoman bánt volna a szavakkal és kifejezésekkel. Az ember lét legsötétebb dolgait tudta kimondani úgy, hogy humorba burkolva tette kellemessé” – mondta.

Frank Turner énekes a zsoltárokhoz hasonlította Cohen dalait: “tökéletes alkotások, úgy tűnnek, mintha felfedezte volna, nem pedig megírta volna őket. Olyan szavakat írt, amelyek kiállják az idő próbáját és olyat ad nekünk, többieknek, ami után vágyakozhatunk”.

– MTI –
hirdetés