Helyi közélet

2014.06.04. 09:31

A versenyek összekovácsolják a növendékeket

Szolnok, Debrecen - Ezüst és bronzéremmel tértek haza május végén a debreceni honvéd középiskola katonanövendékei Szolnokról, az Ejtőernyős Honvédelmi Öttusáról.

Szolnok, Debrecen - Ezüst és bronzéremmel tértek haza május végén a debreceni honvéd középiskola katonanövendékei Szolnokról, az Ejtőernyős Honvédelmi Öttusáról.

Úszásban, lövészetben, kézigránát-dobásban, tájékozódási futásban és ejtőernyős alapismeretekben mérték össze tudásukat az ország különböző településeiről érkező diákok. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének Szolnoki Szervezete az általános iskola felső tagozata és a középiskolákban tanulók számára szervezte meg az Ejtőernyős Honvédelmi Öttusát. A Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium két négyfős csapattal érkezett az MH 86. Helikopter Bázisra.

A viadalra Toka Zsolt hadnagy, kollégiumi nevelőtanár kísérte el a kilenc és tizedik évfolyamos növendékeket. „ Az itthoni gyakorlás eredménye főként a légpuska-lövészeten mutatkozott meg, hiszen saját puskáinkkal lehetőségünk van az épületben kialakított lőteremben gyakorolni a délutáni szilenciumot követően. A foglalkozásokat beillesztjük a napirendbe, sőt osztályozzuk is a diákokat” – mondja a nevelőtanár.

A versenyen három próbalövés után tíz lövést kellett leadni öt percen belül az úgynevezett körös mellalakra. A vízben adott időn belül 133 métert tettek meg mellúszásban, a kézigránát-dobásnál 15 méter távolságról kellett beletalálniuk az egy méter sugarú körbe.

- Sok segítséget kaptunk a felkészülés során a műveleti tartalékos Garda Árpád századostól, a Hajdú-Bihar megyei és Debrecen városi Tájékozódási Futó Szövetség elnökétől. A gyerekek megtanulták tőle az alapvető tájékozódási ismereteket, s a tájfutás alapjait az iskola szomszédságában lévő Kossuth laktanyában szervezett tájékozódási futásokon próbálhatták ki. A versenyzőknek előre megadott elméleti tananyagot is el kellett sajátítani: az ötödik feladat a katonai ejtőernyőzés történetével kapcsolatos teszt kitöltése volt. Az, hogy csapatban elhoztuk a második és a harmadik díjat, bizonyítja, hogy ezek a megmérettetések összekovácsolják a különböző évfolyamokra járókat, s hogy a cél érdekében szükség van a közös erőfeszítésre. A növendékek felkészültségét mutatja, hogy egyéniben Zolnai Sándor aranyérmes lett, Balázs Flórián az ezüstöt hozta el - nyilatkozott Toka Zsolt hadnagy.

A díjakat Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja adta át.

A csapatok tagjai: Bacsaki Ákos, Csernák Martin, Zolnai Sándor, Suki Kálmán; Demjén Béla, Balázs Flórián, Babinka István, Pongrácz László

- Markovics Zita hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában