LENGYEL ELNÖK – Véget ért a varsói gyászszertartás

Több mint tízezren vettek részt szombaton délután a varsói fõtéren rendezett gyászszertartáson, amelyet az egy hete, a szmolenszki légikatasztrófában elhunyt áldozatok – köztük a lengyel elnöki pár – emlékére tartottak.

A háromórás megemlékezésen a beszédek mellett gyászmisét celebráltak lengyel püspökök. A varsói Pilsudski téren ott voltak az áldozatok rokonai és barátai is. Megjelent Lech Kaczynski lánya és ikertestvére is, de részt vett a gyászszertartáson a volt elnök, Lech Walesa is.

Akkora tömeg volt a téren, hogy többen csak a városszerte elhelyezett hatalmas kivetítõkön tudták élõben követni a ceremóniát.

A ceremónia kezdetén egy katona szólaltatta meg kürtjét, majd egy lengyel színész olvasta fel a tragédia áldozatainak nevét. A téren egy hatalmas oltárt állítottak fel egy fehér színû, óriási kereszttel és a 96 áldozat fekete-fehér fényképével.

A gyászszertartás idejére a tömegközlekedés ingyenes lett és a lengyel vonattársaság ingyen szerelvényeket indított Varsóba. A ceremónia idején azonban megtiltották az alkohol árusítását.

A szombati, varsói gyászszertartás után az elnöki pár koporsóit Krakkóba szállítják, ahol ismét felravatalozzák. A temetés vasárnap lesz.

Külföldi delegációkat is várnak, azt azonban nem tudni, hányan érkeznek meg a politikusok közül, mert a lengyel légtér forgalmát is akadályozza az izlandi vulkánból származó hamu. Összesen 80 ország jelezte a részvételét.

A 1940-es katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére tartó lengyel elnöki delegációt szállító Tu-154-es különgép egy hete zuhant le az oroszországi Szmolenszk reptere mellett.

A tragédiában 96-an veszették életüket. Az eddigi vizsgálatok szerint a pilóta az orosz légiirányítás utasításai ellenére próbálta meg letenni a gépet a reptéren, és emiatt zuhant a fák közé a sûrû ködben.