LENGYEL ELNÖK – Kaczynski beteg anyja még nem tud fia haláláról

Lech Kaczynski lengyel elnök súlyos beteg édesanyjának még nem mondták meg, hogy fia meghalt – közölte vasárnap egy kórházi szóvivő. A 83 éves Jadwiga Kaczynskát márciusban szállították kórházba szívproblémákkal.

Figyelembe véve egészségügyi állapotát, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel elnök ikertestvére úgy döntött, hogy ne közöljék anyjával az államfő halálhírét. Ezt annak a varsói katonai kórháznak a szóvivője közölte az AFP francia hírügynökséggel, ahol a 83 éves nőt kezelik. Piotr Dabrowiecki ezredes elmondta, hogy Kaczynska súlyos, de stabil állapotban fekszik a kórházban, és csak időként nyeri vissza eszméletét.

Közben több tízezer gyászoló állt sorfalat Varsó utcáin, amikor Lech Kaczynski koporsóját délután a varsói repülőtérről az elnöki palotába szállították, hogy ott felravatalozzák.

Kilencvenhat ember halt meg, amikor a lengyel elnököt és több lengyel közméltóságot szállító elnöki gép az oroszországi Szmolenszk repülőterének közelében lezuhant. Az áldozatok közül csak 14-et tudtak gond nélkül azonosítani. Húsz embernél különleges megkülönböztető jegyek segítenek, de a többi halottat, köztük Lech Kaczynski feleségét, csak DNS-vizsgálattal tudják majd azonosítani.

– Független HÍrügynökség –