Lemondta II. Erzsébet a karácsonyi partiját

Nem tartja meg a brit uralkodó az idei karácsonyi partit a Buckingham palotában – közölte csütörtökön a brit média.

S Sun brit bulvárlap szerint a döntés oka az, hogy a királynő így akar önmérsékletet mutatni, amikor a britekre számos megszorító intézkedés vár.

A palota személyzete számára tervezett partit II. Erzsébet a saját pénzéből fizette volna, és a költség elérné az 50 ezer fontot a Sun szerint. A bulvárlap információját megerősítette az AFP-nak a palota szóvivője. “A királynő tudatában van a nehéz gazdasági helyzetnek, ezért bölcsnek látta, ha ő maga jár élen a takarékoskodásban.”- közölte a szóvivő.

A király családot kiszolgáló személyzet kemény munkáját ismeri el és köszöni meg II. Erzsébet az általában kétévente megtartott partival, amelyen egyetlen estére hatályát veszti a szigorú protokoll. Az inasok, takarítók, szobalányok, konyhai kisegítők szabadon cseveghetnek és viccelődhetnek, sőt táncolhatnak is a királyi család legmagasabb rangú tagjaival, beleértve az uralkodót és férjét, Fülöp herceget.

A konzervatív-liberális demokrata kormány várhatóan október 20-án terjeszti elő a kiadásokra vonatkozó tervét a rekordméretű államháztartási hiány lefaragása érdekében szükséges megszorító intézkedések részeként. Az egyes minisztériumoknak legalább 25 százalékkal kell visszafogniuk kiadásaikat, és a kormány még a gyermekek után járó, korábban sérthetetlennek tekintett családi pótlékot is el akarja vonni bizonyos jövedelmi szint felett.

– Független Hírügynökség –