Helyi közélet

2008.03.12. 06:26

Huszonyolc kutyát gyámolít a műfordító Debrecenben

<p>Debrecen – Amikor Svecz Éva kislány volt, mindig hagyott néhány falatot a tízóraijából, hogy legyen mit adni, ha kóbor kutyákkal találkozik. 2000-ben aztán elkezdte befogadni őket. Ma 28 kutyáról gondoskodik - büntetik érte. <dia width="850" height="630" alt="28 kutyát tart Svecz Éva 2008.03.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/28_kuty_t_tart_Svecz__va_2008_03_11_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="28 kutyát tart Svecz Éva 2008.03.11." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/28-kuty%C3%A1t-tart.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A méhészföldi Puszedli utcába térve nem hallani kutyák csaholását. Az ugatás akkor kezdődik, amikor belépünk a kapun. Három nagytermetű, vidám eb fogad itt, a németjuhász Mózes örömében a vendégre ugrál.

Az udvar jobb oldalán húzódó kerítés mögött apró, többnyire tacskószerű tarka és fekete kutyák, a telek hátsó részében – külön kerítve – világos színű, magasabb növésű ebek kíváncsiskodnak. Láthatóan a gazda „szeme fényei” mind, hiszen tekintetük, tiszta bundájuk és a környezet rendje arról tanúskodik: van gondja rájuk. Kutyaürüléket szinte nem látni, s az enyhe, szeles időben bűznek nyoma sincs.

A pici, cserépkályhával fűtött lakásban a hurkásra hízott Alizka szimatolja az idegent. A régi szekrény üvege mögött Gerard Depardieu bekeretezett, dedikált fényképe tűnik fel.

– Ő a kedvenc színészem. Írtam neki egy levelet, s meglepetésemre ezt küldte – jegyzi meg Éva, hozzátéve: talán, mert Magyarországról kevés franciául írt levelet kap.
Svecz Éva magánúton tanulta meg a nyelvet olyan szinten, hogy később állami és nemzetközi nyelvvizsgát tett. Jelenleg két mű fordításával jár közel a befejezéshez.

Abban bízik, hogy sikerül kiadót találnia. Két nagy fia átmenetileg külföldön keresett munkát. Anyjuk igen kevés pénzt oszt be havonta: a korábbi fordítása nyomán megjelent könyv eladásából csordogáló részesedést, illetve a munkanélküli támogatást. Mindez azonban messze nem fedezi a 28 kutya tartásának költségeit.

– Szerencsére sokan segítenek. A kutyaboltos mindig ad kedvezményt, az Együtt Állatokért Egyesület és magánszemélyek – ha nem is rendszeresen – de gyakran támogatnak – mondja a negyvenes éveiben járó, vékony termetű asszony, aki a válás után került nehéz helyzetbe.

7 millió forintból kellett megoldani a lakásgondját, úgy, hogy a kutyáknak is helye legyen.

Tavaly év elején költözött a Puszedli utcába, ahol azonban a szomszédok hamarosan rossz szemmel kezdték nézni a szenvedélyes állatbarátot. A feljelentések következményeként legutóbb 200 ezer forint bírságot rótt rá az önkormányzat. Egyelőre nincs pénze befizetni. Járt nála az ÁNTSZ is, de kifogásolni valót nem találtak.

Mivel a helyi jogszabály szerint egy telken két kutyánál több nem tartható, minden vágya vevőt találni a körülbelül 4,5 millió forintot érő kis házra, s olyan tanyát venni, ahol nincs szomszéd. Hirdetései eddig nem vezettek eredményre. Hosszú távon szeretne maga is létrehozni egy alapítványt, hogy minél több elhagyott kutyának lehessen jó gazdája.

A szomszédok mind, köztük Hancsicsák Tiborné is örülne, ha Éva a kutyáival együtt minél előbb elköltözne a közelükből. Zavarja őket az ugatás és a szag – mondta az asszony.

Nem ellenségei egyébként az állatoknak, sőt maguk is tartanak két ebet, de azt, hogy a közelükben egy telken 28 legyen, már nem szeretnék sokáig tűrni – mondta.

  • Kutyát szeretne? Válasszon! Gazdikeresõ
  • A kutyák életének megkeserítoi
  • Kiláncolta és agyonverte a kóbor kutyát
  • Baltás állatkínzó
  • Állatkínzó asszony
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában