Lemondott a Juscsenko megmérgezését vizsgáló nyomozócsoport vezetője

Mintegy ötévi nyomozás után nyugdíjazását kérte a Viktor Juscsenko 2004. évi dioxin-mérgezésének körülményeit vizsgáló főügyészségi nyomozócsoport vezetője.

Galina Klimovics azt állítja, hogy az új ukrán államfő, Viktor Janukovics beiktatása óta minden tekintetben akadályozták a munkáját.

Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint az ügyészségi főfelügyelő arra hivatkozott, hogy a Janukovics-kormányzat, illetve a legfőbb ügyészség újonnan kinevezett vezetői ellehetetlenítik az általa vezetett nyomozást. Állítása szerint Vitalij Scsotkin, a legfőbb ügyész helyettese egyebek közt felszólította, hogy az ügyben érintett, s jelenleg felelős állami beosztásban lévő Janukovics-párti vezetők kihallgatása előtt írásban terjessze elő a kérdéseit.

Galina Klimovics azt is elmondta, hogy gyakorlatilag felsőbb utasításra hiúsult meg több ízben is Volodimir Szivkovics jelenlegi kormányfő-helyettes tanúként történő meghallgatása. Sőt, a főügyész-helyettes nem hivatalosan arra is felszólította a nyomozás vezetőjét, hogy adja át az ügyet egy általa megnevezendő személynek. Ám, amikor ezt megszellőztette a sajtó, Scsotkin mindent tagadott, viszont már másnap leállíttatta a további nyomozást.

Mint ismeretes, Viktor Juscsenko – akkor még ellenzéki elnökjelöltként – 2004 szeptemberében lett rosszul egy vacsora után, és az orvosok a normális szintet több mint ötvenezerszer meghaladó mennyiségű dioxint találtak a szervezetében. A mérgezés mögött – a jelenlegi feltételezések szerint – Moszkva, illetve az orosz kormányzat támogatását élvező Kucsma-Janukovics klán állhatott, ám ezt semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztja alá.

Viktor Juscsenko ukrán államfő még a múlt év szeptemberében bejelentette, hogy a végéhez közeledik a megmérgezésével kapcsolatos nyomozás. “A főügyészség több mint 1000 személyt hallgatott ki, többek között engem is. Több ukrán képviselő azonban, köztük például Viktor Janukovics, a Régiók Pártja vezetője nem volt hajlandó részt venni a kihallgatásokon” – mondta akkor Juscsenko.

– Független HÍrügynökség –