Lemondott a francia nemzetgyűlés alelnöke szexuális zaklatási vádak miatt

Párizs – Lemondott hétfőn Denis Baupin, a francia nemzetgyűlés alelnöke, akit képviselőtársai szexuális zaklatással és bántalmazással vádolnak.

A politikust hétfő reggel azután szólította fel lemondásra Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke, miután a France Inter közszolgálati rádióban és a Mediapart tényfeltáró portálon nyolc nő, köztük négy képviselő olyan szexuális bűncselekményekkel vádolt meg, amelyek jogi szempontból már elévültnek számítanak.

A 41 éves alelnök, aki egyébként Emmanuelle Cosse lakhatásért felelős államtitkár férje, és akit a Zöldekhez tartozó egykori párttársai vádoltak meg, azonnal lemondott a tisztségéről arra hivatkozva, hogy szabadon tudjon védekezni a szerinte hamis vádakkal szemben. Denis Baupin – aki a jövő évi elnökválasztás miatti “stratégiai nézeteltérésekre” hivatkozva a közelmúltban kilépett a Zöldektől -, visszautasította a szerinte “hazug és rágalmazó” állításokat.

“Denis Baupin alapjaiban vitatja a szexuális zaklatás gondolatát, és még inkább a szexuális bántalmazásét, amelyek tőle teljesen idegenek” – írta ügyvédje közleményében, azt hangsúlyozva, hogy a lemondás a jobb védelem biztosítása érdekében történt.

Sandrine Rousseau, a Zöldek szóvivője a közrádióban egy 2011-es esetről számolt be, amely a párt egyik értekezletén a Párizs közeli Montreuil-ben történt.

“Egy adott pillanatban kimentem levegőzni. A terem melletti folyosón Denis Baupin odajött. A falnak nyomott a mellkasomat szorítva, és meg akart csókolni. Hirtelen visszalöktem” – mondta a szóvivő.

A képviselőnő azt mondta, hogy ekkor “nagyon rosszul érezte magát”. “Rögtön azt gondoltam, hogy teljesen abnormális, ami velem történt. De a szexuális bántalmazás kifejezést csak sokkal később tudtam rá használni” – mondta a nő.

Egy párttársa, Isabelle Attard, aki 2013 decemberében lépett ki a pártból, arról beszélt, hogy a politikus 2012 június és 2013 vége között naponta zaklatta provokatív SMS-ekkel. A képviselőnő azt állítja, hogy több képviselőtársa is hasonló üzeneteket kapott.

Elen Debost, Le Mans városának alpolgármestere és Annie Lahmer, a párizsi régió tanácsának képviselője pedig elfogadhatatlan viselkedéssel vádolják a nemzetgyűlési alelnököt. Az előbbi szerint a zaklatások több mint 15 évvel ezelőtt történtek.

“Sokan hallgattak, hogy ne bántsák meg a feleségét” – mondta Elen Debost, aki akkor döntött úgy, hogy nyilvánosan elmondja, mi történt, amikor március 8-án meglátta egy plakáton, hogy Denis Baupin részt vett a nők elleni erőszak ellen indított kampányban. “Rosszul lettem, hánytam” – írta a képviselő a pártvezetéshez írt levelében, amelyet a Le Parisien című napilap hozott nyilvánosságra.

A Zöldek képviselői közül többen elismerték hétfőn, hogy nincsenek meglepődve. “Ez köztudott volt a pártban” – mondta egy parlamenti asszisztens.

Franciaországban a szexuális bántalmazás és zaklatás bűncselekményének elévülési ideje három év. Ez abban az esetben lehet hosszabb, ha az elkövetéskor az áldozat kiskorú volt.

– MTI –