Lemondatnák dr. Oláh Lajost

Lemondatnák dr. Oláh Lajost
Az MSZP három választókerületi küldöttgyűlése május 5-én már szembe mondaná az óhaját.

Személyes felelősség terheli dr. Oláh Lajost azért, hogy az országban a hajdú-bihari szocialisták szerepeltek a leggyengébben a választásokon – vélekednek a megye öt választókerületének küldöttei. Az első forduló után tartott küldöttgyűlésen Hajdúhadház, Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Balmazújváros és a debreceni II-es választókerület vezetői a megyei küldöttgyűlés mielőbbi összehívását kérték.

E fórumon lemondásra szólítanák fel dr. Oláh Lajos megyei elnököt és a választott tisztségviselőket, illetve Oláh Lajostól azt is kérnék, hogy ne vegye át a megyei listás mandátumát – mondta el a Napló érdeklődésére Gyula Ferencné, a megyei választmány elnöke. Szerintük a Budapesten élő dr. Oláh Lajosnak az országos listán betöltött helyéről kellene mandátumot kapni. A hajdú-bihari egyetlen listás mandátum így ténylegesen a megyében élő politikusé lehetne.

Gyula Ferencné azt is elmondta, hogy az alapszabályuk szerint az elnök köteles összehívni a küldöttgyűlést, ha azt a kilenc választókerületből legalább három kezdeményezi. Legalább három – a hadházi az újfalui és a böszörményi – pedig konkrét dátumot is írt: május 5-ét jelölték meg.

Kérdésünkre, hogy dr. Oláh Lajos értesült-e már e fejleményről, a választmány elnöke közölte: a küldöttgyűlések másnapján megküldték neki a jegyzőkönyveket, melyek az erről szóló határozatot is tartalmazták. Azokra eddig érdemben nem reagált – tette hozzá.

Dr. Oláh Lajost kedden nem sikerült elérnünk, ám az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nincs lehetősége a megyei listás mandátumot országosra cserélni. (Az utóbbin egyébként a 27. – még befutó – helyen szerepel, a megyei listán pedig Tóth József, Polgár polgármestere, a megyei alelnökök egyike követi. A szerk.) HBN