Lelkek és művészetek találkozása

Lelkek és művészetek találkozása
Debrecen – Gálaestek hangszerek, hangszercsoportok szerint a nyári akadémia művésztanáraitól.

A közelmúltban elhunyt Gyöngyössy Zoltán, Liszt-díjas fuvolaművészre és az idén 120 éve született Lajtha László zeneszerzőre emlékeztek az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának kísérő koncertsorozatának fuvolagáláján. Az oboakoncert pedig a művészetek találkozását, a zene, az irodalom és a képzőművészet együttes erejét mutatta be – olvasható a zeneművészeti kar legfrissebb beszámolójában.

„In memoriam” fuvolakoncert

Rendhagyó hangverseny várta a közönséget július 16-án a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának Liszt-termébe. Matuz István fuvolaművész és Mogyorósi Éva zongoraművész a közelmúltban tragikus hirtelenséggel, autóbalesetben elhunyt Gyöngyössy Zoltánra emlékeztek. A Liszt-díjas fuvolaművész tanárként és előadóként is részt vett a nyári akadémia indulása óta a debreceni nyári zenei programban. A koncerteken Matuz Istvánnal léptek fel, idén azonban már csak egy fénykép idézte a művészt a színpadon. Az egykori kolléga, barát emlékére ezért olyan művek szólaltak meg, melyek valamilyen módon kapcsolódtak az elhunyt művészhez. Elhangzott Johann Sebastian Bach a-moll fuvolaversenye, és Robert Schumann Fantasiestücke című darabja Gyöngyössy Zoltán átiratában. A közös tiszteletadás jeleként pedig felcsendült a zeneirodalom egyik legszebb gyászzenéje, Schubert Litánia című dalának fuvolaátirata is. Ugyanakkor megszólalt a kortárs zeneszerző, Madarász Iván Katabassis – gyászzene Gyöngyössy Zoltán emlékére című műve, melynek előadása különleges technikát igényelt. Matuz István miközben megszólalta fuvoláját, ezzel egyidőben egy dallamot is énekelt, a zongorakíséret pedig a lélekharang hangjait idézte.

A hangverseny második felében Lajtha László születésének 120. évfordulója alkalmából a szerző két műve hangzott el. A Vocalise című rövid mű után a művészek az estét az op. 64-es, rendkívül virtuóz Koncertszonátával zárták.

Művészetek találkozása

Szentimentális estére várta a hallgatókat Lencsés Lajos oboaművész és Böszörményi Judit zongoraművész július 17-én este. Az oboaművész a koncert felvezetésében kifejtette: olyan darabokat választott ki, amelyeket valami miatt nagyon szeret. Carl Philipp Emanuel Bach varázslatos Szonátáját például a tavalyi mesterkurzus során, itt Debrecenben fedezte fel újra a maga számára a művész, ezért a város előtti tisztelete jeleként mutatta be a közönségnek. Robert Schumann Adagio és Allegro című művét a korai romantika különös bája, szépsége miatt játszotta olyan szívesen.

Két magyar zeneszerző alkotása is felcsendült az este folyamán: Balassa Sándor Nyári intermezzo című kis miniatűrje és Rózsa Miklós Szólószonátájának egy tétele. A Stuttgarti Rádiózenekar szólóoboistája mindkét alkotást, a külföldön élő magyar ember szívében élő hazaszeretetével mutatta be.

Picasso illusztrációival

A hangverseny második felében Benjamin Britten Metamorfózisok oboára című műve hangzott el egészen különleges módon, Picasso illusztrációival. A zene és a képek csodásan reflektálták Ovidius szövegét, melyet R. Simor Katalin és Csikos Sándor színművész előadásában hallhatott a közönség. Lencsés Lajos művész hitvallása szerint a zene, irodalom és képzőművészet együtt teremtik meg a mű teljességét.

HBN

 

A hét folyamán az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján a továbbiakban is más-más hangszer, hangszercsoport szólal meg esténként. Július 19-én rézfúvós-, 20-án mélyvonós-, 21-én fafúvós-, 22-én ütős-gálakoncert várja az érdeklődőket. A rendezvény valamennyi hangversenyére a belépés díjtalan.