Ölelje szívére, karolja akkor is!

Ölelje szívére, karolja akkor is!

Ne szorongjon az anyuka, ha nem tudja természetes úton táplálni kisbabáját, van megoldás.

Legelőnyösebb módja az újszülött és csecsemő táplálásának a szoptatás. Az anyetej mindent ideális összetételben tartalmaz, amire a babának szüksége van: cukrot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, hormonokat, nyomelemeket, a kórokozók elleni védőanyagokat. A szoptatás pedig pszichés többlet nem csak a babának, az édesanyának is – vezette be gondolatait Jakab Attila szülész-nőgyógyász főorvos. Szép eredmény, hogy Debrecenben a kismamák zöme, ha teheti, szoptatja a picinyét.  

Miért nincs?     

Az anyatej mennyisége függ az emlő mirigyeinek működőképességétől. Számít mellbimbót érő a mechanikus inger is: ezt legjobban a táplálkozni kívánó kisbaba okozza. A másikban is a pici a lúdas: a kiürült emlő is arra ingerli a szervezetet, hogy termeljen több anyatejet. Nagyon fontosak a kismama életkörülményei, hogy idegrendszere kiegyensúlyozott legyen.

 Ha félelemben, stresszben él, el is apadhat a teje – fejtette ki a főorvos. Majd hangsúlyozta, hogy a mama életmódjával sokat tehet az anyatej minőségéért. Egyen fehérje- és vitamindús ételeket (párolt zöldség, gyümölcs, zsírban szegény húsok)! Kerülje a túl zsíros és fűszeres ételeket! Naponta két liter folyadékot igyon. Gyógyszert csak akkor szedjen, ha kezelőorvosával konzultált. Rendszeresen mozogjon, de a torna ne legyen megerőltető, sem teljesítménycentrikus. Ha valaki drogfüggő, semmiképpen se szoptasson!  

Fontos az érintés 

Előfordulhat, hogy betegség miatt – ez lehet átmeneti is – az anyuka, bármennyire is szeretné nem tudja szoptatni a picit. Amikor az emlőbimbó elváltozása az ok, akkor szilikonból készült segédeszközöket alkalmazhat. Ha nincs más út, lefejheti tejét, és kiskanálból vagy speciális pohárból adhatja a babának – folytatta a szakember. – Bármelyket választhatjuk, de semmiképpen sem nagylukú cumival etessük! – fűzte hozzá. 

Végül a legnehezebb, amikor elapadt az anyatej. Sokszor emlőgyulladás vagy az anya egyéb betegsége okozza. Ilyenkor különböző kezelésekkel próbálkoznak.

Ha ez sikertelen: az újszülött az anyatejállomásról kap anyatejet az első három hónapban. Később tápszerekkel pótolják az emberi tejet, legalább hat hónapig – ismertette Jakab Attila, s megjegyzete, hogy a mai készítmények összetétele nagyon közel áll az anytejhez. De az indokolatlan használatot sem javasolná, mert a szer nem pótolja teljesen a természetes táplálékot. – Ha elapadt a teje, akkor is tegye a meztelen mellkasára, emlőjére kisbabáját az édesanya. Ölelje át, beszéljen hozzá: alakítsa ki azt a biztonságérzetet adó kapcsolatot, mint szoptatáskor! – hangsúlyozta a főorvos. S megnyugtatott, hogy a város jól képzett védőnői és gyermekorvosai mindenben segítik a kismamákat.

P.É.