„Lélekben fiatal maradtam”

Váradi Ernőné
Váradi Ernőné
Közel a hetvenhez szerzi meg második diplomáját az ősszel, és még tovább is tanulna.

Van egy karosszériám, ami 68 éves, s benne egy húszéves lány lakik. Lélekben fiatal maradtam…– próbálta megmagyarázni Váradi Ernőné, Erika, hogy miért jutott eszébe bőven túl a hatvanon egyetemre beiratkozni. Sőt, nemcsak beiratkozott, hanem jeles tanulóként hamarosan diplomát is szerez. Immár a másodikat, az előzőt több mint egy emberöltővel ezelőtt, 1960-ban.
– Negyven éven át tanítottam a Fazekas utcai Általános és Zeneiskolában: földrajzot és biológiát – mondta, s még hozzáfűzte, azzal foglalkozhatott, amivel szeretett. – Egész életemben valóban azt csináltam, amit szerettem. Tanítani! Mindig a gyerekekkel akartan foglalkozni, hisz nagyon szeretem őket. Nincs nagyobb öröm, mint nézni a sok csillogó , érdeklődő , hálás gyermek szemeket. Vidám természetű lévén, valóban az óráim sohasem voltak unalmasak, hisz sokat szemléltettem stb. Szeretettel követeltem tőlük a tudást és ezt ők teljesítették is. Az élet alkonyán talán nincs nagyobb öröm, mint találkozni a felnőtté vált tanítványokkal, akik úgy emlegetnek, hogy a legkedvesebb tanárnőjük én voltam. Ezt érdek és minden hátsó gondolat nélkül mondják. Nagyon büszke vagyok rájuk, hisz nincs olyan területe az életnek, ahol fel nem fedezhetném kedves arcukat. Magas beosztású vezetőktől az egyszerűbbekig.

Ülnök a bíróságon

Amikor elkezdhette volna a nyugdíjas éveit, akkor is inkább munkát keresett magának, tíz és fél éven át dolgozott még nevelőtanárként a Teleki tehetséggondozó kollégiumban.
– Nem lettem elég érett ahhoz, hogy nyugdíjas legyek – jegyezte meg. – Azoknak a kislányoknak pedig anyja lehettem, barátnője vagy testvére, mikor kire volt szükségük. Emellett angolt tanultam, s elvégeztem egy számítógépes tanfolyamot is.
Erika (jobban illik rá a név mint a komoly Váradi Ernőné) ülnökként is dolgozik a bíróságon. Jogász lánya vetette fel úgy három éve, miért nem tanul tovább: az egyetemen indul az igazságügyi szociális tanácsadó képzés, azt épp neki találták ki.
Belevágott. Mondanunk sem kell, még a tanárainál is idősebb, de ez egy percig sem jelentett problémát, az első percben megtalálta mindenkivel a közös hangot.

Minden érdekes

Munkajogot, családjogot, kriminológiát, kommunikációt tanul többek között Erika, s amikor megjegyeztük, ezek elég száraz tananyagnak tűnnek, a fejét rázta. Minden érdekes, állította, csak a könyvek nyelvezetét találta eleinte nehéznek. Mára viszont kinyílt előtte a világ, más szemmel nézi például az ülnöki munkáját is.
S hogy mi lesz újdonsült végzettsége, ha megszerzi a diplomáját? Végzettsége alapján hivatásos pártfogó is lehetne, de nem hiszi, hogy kapna ilyen állást. Nehezebb neki, mint egy fiatalnak, látja be. De a tanulást nem akarja abbahagyni: még egy, erre a diplomára épülő képzésben szeretne részt venni.

HM