Különleges tárlat nyílt

2019.05.06. 10:21

A kézművesség mesterei állítanak ki Vértesen

A Nyírábrányból származó fazekas népi iparművész a debreceni hagyományokat viszi tovább.

Fotó: Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény

A Szent és profán találkozása a debreceni kerámiaművészetben címmel május 3-án nyílt időszaki kiállítás Létavértesen, a Rozsnyai Gyűjteményben. Terdik Angéla fazekas-népi iparművész alkotásait bemutató tárlaton a látogatóknak lehetőségük nyílik jobban megismerni az egykori híres debreceni kerámiastílust, hiszen Angéla, több évnyi tanulmányozás után, saját kerámiáin használja annak gazdag formakincsét, színvilágát és jellegzetes motívumait. A hagyományos darabok mellett újszerű kerámiákat, használati tárgyakat is készít az alkotó, melyek a mai modern lakásokban is igen jól mutatnak. Így a kiállítás jól szemlélteti, hogy az agyag soha nem megy ki divatból.

Fotó: Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény

A kiállításban, melyet P. Szalay Emőke etnográfus nyitott meg, nemcsak gyönyörű kerámiákat, hanem a Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja által készített szemet gyönyörködtető hímzett textíliákat és terítőket is láthat a közönség. A megnyitón megzenésített versekkel közreműködött Gál Győri Márta református lelkész. A tárlat június 30-ig látogatható.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában