Lekérte az IMF-hitelt Görögország

Görögország kérte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) közös segélyének aktiválását – jelentette be pénteken George Papandreou élőben a görög televízióban.

A 45 milliárd eurós segélycsomagot elvileg három év alatt bármikor lekérhette volna Athén, de az elmúlt hónapokban Görögország csődközelbe jutott.

Athén azután döntött a hitel azonnali aktiválása mellett, hogy az EU statisztikai hivatala csütörtökön közölte: Görögország deficitje 13,6 százalékos volt. Az Eurostat korábban 12,7 százalékos hiányt prognosztizált. Görögország eladósodottságának mértéke már 2009-ben a GDP 115,1 százaléka, 273 milliárd euró volt.

A görög állam megsegítése az elmúlt hónapokban megosztotta az 16 tagú euró-övezet országait. Görögország az euró-zóna tagja, ezért az IMF-kölcsön felvételét ellenzők szerint egy ilyen lépés a monetáris unió gyengeségét fejezné ki. Szakértők szerint az IMF-kölcsön káros lenne az euró stabilitására nézve és politikailag is zavarba ejtő helyzetet is eredményezhetne. Ha Görögország az IMF-től, nem az euró-övezettől kapna segítséget, akkor az a benyomás alakulna ki, hogy az Unió tehetetlen, magától nem talál megoldást a problémára.

Az euró egy évtizedes történelme alatt egyébként az eurót használó jelenlegi 16 tagállam közül egyiknek sem volt még szüksége segélyre.

– Független HÍrügynökség –