Lekapcsolták a debreceni Lokomotív rádió adását

Budapest, 2014. június 6., péntek (MTI) – A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken leállíttatta a debreceni Lokomotív Rádió adását. A hatóság tájékoztatása szerint a médiatanács díjfizetés elmulasztása miatt mondta fel a rádiót működtető cég szerződését, ennek jogszerűségét a Kúria is megállapította. A Lokomotív Rádió – amely a Klubrádió hálózatos partnere – közleményében azt írta, lett volna törvényes megoldás az adás folytatására, és a médiatanács a lépéssel megsértette a sajtószabadságot.

A Lokomotív Rádió közleményében – amelyet a Klubrádió juttatott el pénteken az MTI-hez – az olvasható, lett volna törvényes megoldás a Klubrádió debreceni adásának folytatására, de a médiatanács élt “végtelen hatalmával, és lekapcsoltatta alárendeltjeivel a debreceni adót”. “Ezzel a lépésével súlyosan megsértette a sajtószabadságot és indokolatlanul fosztott meg a rádióhallgatás lehetőségétől több ezer debreceni hallgatót” – tették hozzá.

A médiahatóság pénteken a honlapján azt közölte, hogy a médiatanács a Lokomotív Rádió Kft. 93,5 MHz frekvenciára vonatkozó hatósági szerződését díjfizetési kötelezettség súlyos megsértése miatt mondta fel. A rádió ezt követően jogorvoslati kérelmet nyújtott be, de az elsőfokú ítélet megállapította, hogy a médiatanács jogszerűen járt el, majd a másodfokú bíróság helybenhagyta az ítéletet. A rádió felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, a Kúria pedig május 7-én hatályában fenntartotta az elsőfokú ítéletet.

“Annak ellenére, hogy a médiatanács döntését a Kúria jogszerűnek ítélte meg, a rádió tovább folytatta jogellenes működését” – fűzték hozzá.

Mint kifejtették: az NMHH megállapította, hogy a rádiónak 2012. szeptember 16-án lejárt a rádióengedély érvényességi ideje, így a rádió a frekvenciát jogszerűtlenül és egyedi engedély nélkül használta, ezzel súlyos károkat okozott a helyi rádiópiacon más, jogszerűen működő rádióknak.

Az NMHH június 4-i levelében felszólította a rádiót, hogy a jogellenes tevékenységet fejezze be, vagy a rádiófrekvencia jogszerűtlen használata miatt a műsorszóráshoz használt adóberendezést a hivatal hatósági intézkedés keretében le fogja pecsételni.

“Ez a hatósági esemény hosszas türelmi időt követően péntek délután bekövetkezett” – tájékoztatott az NMHH.

– MTI –