Lejárt a voksolás hivatalos ideje, véget ért a kampánycsend

Vasárnap este hét órakor lejárt a 2010-es önkormányzati választásokon a szavazatok leadásának hivatalos határideje, véget ért a kampánycsend.

A szavazók 3176 településen választhattak polgármestert és képviselőtestületet. A szavazatokat reggel hat és este hét óra között lehetett leadni a kijelölt szavazókörökben. Az Országos Választási Központban késő este jelentik be az előzetes eredményeket.

A vasárnapi önkormányzati választásokon az emberek 3176 településen választhattak polgármestert és képviselőtestületet, Budapesten főpolgármestert, illetve szétoszthatták a megyei és fővárosi közgyűlési mandátumokat. A négy főpolgármester-jelöltet pártok támogatták, míg a polgármester-jelöltek többsége – több mint 7 ezer – függetlenként indult. Szavazni személyesen reggel hat és este hét óra között lehetett az országszerte kijelölt, több mint 10 ezer 740 szavazókörben. Ezeket úgy alakították ki, hogy átlagosan mindenhol 600 és 1200 közötti választó járuljon az urnákhoz.

A helyi és területi választási irodákban összesen 40-50 ezer ember dolgozott a voksolás előkészítésén és lebonyolításán. A megszervezésre egyébként 60 nap és 5,3 milliárd forint állt rendelkezésre. Az Országos Választási Központ a fővárosi Duna Palotában rendezkedett be. Már napközben is folyamatos tájékoztatást adtak a részvételi adatokról, az előzetes eredményeket pedig várhatóan a késő esti, éjjeli órákban jelentik majd be. A jogi eredményt hétfő délután 4 óráig állapítják meg, innentől kezdve két nap van jogorvoslatra.

– Független HÍrügynökség  –