Leinemann, a kivétel

A Legfőbb Ügyészség (LÜ)indítványozására sem függesztette fel a Sciennet-vezér, Leinemann Zsolt mentelmi jogát keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Az LÜ pénteken kezdeményezte a múlt kedden szabadlábra helyezett Leinemann Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését azért, mert három rendbeli, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás folyik ellene. A több százezer tagot számláló Sciennet törzsvásárlói rendszer szülőatyja keddig több hónapot töltött előzetes letartóztatásban.
A büntetőeljárás egészét nem kell leállítani, az a többi gyanúsítottal szemben folytatható, de Leinemannt az OVB döntése értelmében nem lehet gyanúsítottként kezelni, ellene eljárási cselekmények ilyen minőségben nem foganatosíthatók (tanúként azért meghallgatható). ,
Ha megválasztanák, a parlamentnek kell döntenie mentelmi jogáról, ha nem, akkor a jelöltséggel együtt automatikusan megszűnik.
Leinemann azután nyert mentelmi jogot, hogy képviselő-jelöltként elindulhat az országgyűlési választáson a debreceni 2-es számú egyéni választókerületben.
Az OVB döntését azért lehet meglepőnek nevezni, mert az elmúlt hetekben több olyan büntetőeljárás alatt álló személy mentelmi jogát felfüggesztették (Földesi-Szabó László, Kolompár Orbán), akik régebben követtek el bűncseleményt, s az nem állt összefüggésben az országgyűlési választással. HBN, MTI
Címkék: ,