Lehullott egy hónapra való csapadék

Lehullott egy hónapra való csapadék
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Változékony, többször csapadékos, és az átlagnál bizony hűvösebb időben volt részünk.

November második hetében a kiadós csapadék kis része néhol már szilárd halmazállapotban ért talajt, s ismét volt gyenge fagy is. Fokozatos, de határozott lehűlés jellemezte november hónap időjárását, mely a második héten is kitartott.

Front front hátán

Az időszakban ismét több front vonult át Kelet-Magyarország térsége felett, valamint egy mediterrán ciklon érintette a régiót masszív csapadékmezejével. Területi átlagban az időszak legvégéig ismét 20-25 milliméter körül alakult a lehullott csapadék mennyisége. A két megye északnyugati peremvidékein ennél valamivel kevesebbet, azonban különösen Hajdú-Bihar déli csücskében 30 milliméter körüli mennyiséget is mértünk. E jelentős csapadékhullámmal gyakorlatilag a legtöbb vidéken már 14-ével bezárólag teljesítette a hónap az egész havi várható (sokévi átlagban 35-40 mm közötti) csapadékot. Ismét nőtt a talajok vízkészlete, Észak-Tiszántúl két megyéjében az egy méter mélységű talajszelvényből már a legszárazabb területeken is alig 50-60 milliméter hiányzik a szabadföldi vízkapacitás eléréséig. Azonban főként a felső 20-30 centiméteres rétegben szinte mindenütt teljes telítettség jellemző, néhol átmeneti belvízfoltok is megjelentek már, valamint Szabolcs megye nagy részén a mélyebb rétegek is telítéshez közeli nedvességtartalmat mutatnak. Ilyen talajviszonyok mellett az őszi alapművelés és egyéb mezőgazdasági munkák végzése problémás, a laza homokvidékek kivételével sok helyen nem is érdemes a talajokra lépni.

Hidegebb volt

Hőmérsékleti szempontból valamivel alulmúlta az időszak a sokéves átlagot, annál a legtöbb helyen 0,5-1 °C-kal hidegebbet tapasztalhattunk napi középértékben. Ugyanakkor a minimumok még általában fagypont felett alakultak, gyenge fagyot csak 1-2 napon mértünk a hét legvégéig. A napi legmagasabb hőmérséklet 5-10 fok között ingadozott, 10 °C-nál magasabb értékre alig volt példa az időszakban. A leghidegebb mindenütt a hét utolsó napja volt, akkor a kelet felé távozó légörvény hátoldalán viharos széllel beáramló hideg légtömegben az 5 fokot sem érte el a napi csúcsérték, és néhol a szűnőben lévő esőt gyenge havazás, hószállingózás váltotta. A klímastatisztikákkal és a népi megfigyelésekkel összhangban időszerű is volt az első szilárd csapadék megjelenése a térségben, azonban megmaradó hórétegről egyelőre nem érkezett jelentés.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –