Helyi közélet

2016.05.05. 13:29

Nincs jobb dolguk?

<em>Megszűnik július 20-ától az élelmiszerek „diabetikus” megjelölése, vagyis például az ilyen csokoládékról eltűnik a jól ismert nagy narancssárga pont. Ezt az egyértelmű és jól bevált, főleg a cukorbetegek életét megkönnyítő jelzést eddig csak Magyarországon alkalmazták. A közelmúltban az Európai Unió azonban alkotott egy új rendeletet, amelyben ennek használatát megtiltja.</em> Orosz Csaba jegyzete.

Megszűnik július 20-ától az élelmiszerek „diabetikus” megjelölése, vagyis például az ilyen csokoládékról eltűnik a jól ismert nagy narancssárga pont. Ezt az egyértelmű és jól bevált, főleg a cukorbetegek életét megkönnyítő jelzést eddig csak Magyarországon alkalmazták. A közelmúltban az Európai Unió azonban alkotott egy új rendeletet, amelyben ennek használatát megtiltja. Orosz Csaba jegyzete.

Aki a jövőben diabetikus ennivalót akar vásárolni, böngéssze a termék összetevőket. „Gratulálok” a rendeletalkotóknak, megint „elsült a fejük”, sikerült valami jót megszüntetni. Ahelyett, hogy a jól bevált, egyértelmű magyar jelölést tették volna az egész unióban kötelezővé, ránk erőltetik a nehézkes megoldást. Tényleg ennek az újraszabályozása volt a legsürgősebb teendőjük? A brüsszeli bürokratáknak köszönhetően ezentúl mindenki hordhat magával nagyítót a boltba, mert a legtöbb élelmiszer címkéjére olyan apró, 2-es, 3-as betűnagysággal nyomtatják az összetevőket, hogy azt másképp elolvasni nem lehet. Ha esetleg mégis sikerül, akkor meg jön a töprengés, hogy vajon melyik mit jelent. A betűnagyság problémáját bezzeg nem szabályozza az unió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában