Lehetőségek a sztíviában

Lehetőségek a sztíviában
Lehetőségek a sztíviában - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetemen végzett kutatások szerint hazai földeken is megterem sztívia. Öntözéssel lehet, hogy olyan sikeresen termeszthető lesz, mint a paprika.

A jázminpakóca, azaz a sztívia termesztés hazai tapasztalataival és a növény környezeti igényeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők azon a hajdúszoboszlói tanácskozáson, melyet a Sztívia: a természetes édesítés kultúrája címmel tartottak szombaton.

– Ennek a Dél-Amerikában őshonos évelő növénynek a kedvező hatását még 1880 körül Moises Santiago Bertoni és Rebaudi fedezte fel. Ekkor már ismertté vált, hogy leveleinek édesítő hatása harmincszor intenzívebb a répacukornál – mondta el a konferencián Takácsné Hájos Mária, a DE Kertészettudományi Intézet egyetemi docense.

A növény hőigényes, mint az étkezési paprika. Ennek megfelelően május második felében lehet kiültetni. Az enyhe mínuszokat ugyan elviseli, de ekkor hatóanyagtartalma és hozama már csökken. A sztívia vízigénye közepes, de hazánkban csak öntözéssel termeszthető sikeresen homokos-vályog vagy vályog talajokon, melyeknek kisebb a só tartalma.

– Mivel a lakosság közel 8 százaléka küzd különböző típusú cukorbetegséggel, így a mesterséges édesítőszer kiváltásánál ennek a növénynek, illetve a belőle előállított terméknek kiemelt jelentősége lehet – mutatott rá a kutató.

– A Debreceni Egyetem feladata, hogy olyan termékeket állítson elő, amelyek tartósan meg tudnak jelenni a piacon és ennek a csodálatos növénynek minden kedvező élettani, egészségvédő tulajdonságát magukba ötvözik – hangsúlyozta Jávor András, rektorhelyettes. Hozzátette: fontos a sztívia termesztésében a családi gazdaságok megélhetését biztosító lehetőség, mely tevékenységhez az egyetemnek minden tudományos és szakmai segítséget meg kell adnia.

– A konferencia egy új növénykultúra megjelenését több irányból járta körbe. Társadalomtudományi szempontból is új vizsgálati irányokra hívta fel a figyelmet, így szóba került a növény bevezetése szempontjából nagyon fontos táplálkozáskultúra és annak változása is – összegezte Bartha Elek rektorhelyettes.

A tanácskozás résztvevői a sztívia felhasználásával készült különböző ínyencséget, többek között sztíviás édesteákat, fagylaltokat, tönkölybúzából készített szilvás rácsost, muffint és fonottkalácsot, valamint csípős-édes üdítőitalokat, lekvárokat, valamint cukviával édesített cukrászremeket is megkóstolhattak.

– Debreceni Egyetem –