HAON Sziréna

2018.04.05. 08:41

Tavasszal is figyeljünk az utakon

Hajdú-Bihar - Több kerékpárossal, motorossal találkozhatunk ebben az időszakban.

Hajdú-Bihar - Több kerékpárossal, motorossal találkozhatunk ebben az időszakban.

A közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak. Egyszer napfény, sima útfelület fogadja a közlekedőket, máskor pedig kedvezőtlen látási- és útviszonyok akadályozzák a haladást, ezért másként kell vezetni télen, és másként tavasszal.

A járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb átlagos sebességgel közlekednek az utakon. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója, az elővigyázatosság ilyenkor sokszor háttérbe kerül.

Tavasszal a közutak forgalma zsúfoltabbá válik. Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Tavasszal esik a legtöbb eső, amihez gyakran szél is párosul. A csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokon csökkenhet a járművek menetstabilitása, míg a látási viszonyokat az ilyen időszakban gyakran megjelenő pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják. Ebben az időszakban közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is megnő. Mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelenthet.

Az évszak kezdetén egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a kerékpárosok, valamint a segédmotor- és motorkerékpárosok. A kétkerekű járművel közlekedők, utazók baleseti és ezzel együtt a személyi sérülések bekövetkezésének kockázata átlag feletti.

Fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a balesetek megelőzése érdekében:

Ellenőrizzék gyermekeik, illetve saját kerékpárjukat, annak világító berendezéseit és fékeit. A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos hogy megfelelően legyen kivilágítva kerékpárjuk és viseljenek láthatóság segítő eszközöket. Testi épségük megóvása érdekében lehetőség szerint viseljünk sisakot, és térdvédőt, valamint ügyeljünk a megfelelő öltözékre. Kerékpárral lehetőség szerint a kerékpárúton vagy a kerékpársávon közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjaikról és a forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről.

A balesetek megelőzése érdekében felhívjuk a motorosok figyelmét, hogy fontos ellenőrizni a járművükön a meglévő biztonsági felszereléseket, és ha valamelyik nem megfelelően működik, törött, sérült, akkor ne mulasszák el azokat lecserélni! A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmet. Nagyobb utak előtt lehetőség szerint szakszervizben ellenőriztesse motorját. Az elektromos berendezéseket, a világítást és a gumikat is szükséges átnézni. Egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissíthetik tudásukat. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, és a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektől.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségével, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvánnyal és a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesülettel együttműködve április 7-én Motoros és kerékpáros közlekedésbiztonsági nappal segíti a kétkerekű járművek vezetésére történő felkészülést a Kishatár út 7. szám alatti bevásárlóközpont parkolójában.

- Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!