Lehetetlen küldetés

Akt.:
Részlet a videóból
Részlet a videóból - © Forrás: Youtube
Bejárta a nemzetközi sajtót az a videófelvétel, amin készenléti rendőrök dobálnak szendvicseket az éhes migránsoknak. Tényleg lehetett volna emberbarátibban csinálni, nem jó országimázs, mint ahogyan a nyilvánvalóan előforduló rendőri túlkapások sem. Szőke Tímea jegyzete.

De.

Úgy vélem, a rendőrök, akik a civil segítőkkel ellentétben nem önként mentek mondjuk Röszkére, hetek, hónapok óta emberfeletti erőfeszítéssel végzik a feladatukat. Olyan feladatot, amire nem kaptak kiképzést, amiről nincs korábbi tapasztalatuk. Amennyire innen látszik, mintha magukra hagyták volna őket olyan helyzetekkel, amiknek a megoldását ott helyben kell kitalálniuk, gyakran lehetetlen körülmények között. (Ezzel együtt, a média helyszíni beszámolói szerint többségük emberséggel teszi a dolgát.)

Mégse panaszkodták tele a honi sajtót, s ha egy-egy zokszó hallatszik tőlük, az nem a migránsokról vagy az elvégzendő munkáról szól, hanem az ellátásukról meg a tizenórás napi műszakokról. Vezetőik szerint persze minden rendben van, amit jó tudni, mert holnaptól újabb megpróbáltatások várnak nem csak a menekültekre, hanem a rendőrökre is.​

– Szőke Tímea –