Lehet szavazni: milyen legyen az unió?

Akt.:
Lehet szavazni: milyen legyen az unió?
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Európa-napot tartottak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

A rendezvény keretében családi és gyermekprogramokkal, vetélkedővel, európai uniós információkkal várták az érdeklődőket csütörtökön. A kvízjáték győztese bulgáriai tengerparti utazást nyer.

Az esemény főszervezője, Komódi Zsuzsa, az Europe Direct Információs Központ Hajdú-Bihar Megyei Tájékoztatási Központjának vezetője kérdéseinkre elmondta: minden évben május 9-én rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepelik. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban vázolta fel az európai szén-, és acélközösség koncepcióját, amely később Európai Unióvá alakult. A nyugat-európai országok közötti szoros gazdasági és politikai együttműködéssel elsősorban azt akarta elérni, hogy ne robbanjon ki újabb háború közöttük. Komódi Zsuzsa hangsúlyozta, hogy ezt sikerült elérni. Ráadásul a szervezet folyamatosan fejlődik, tavaly például eltörölték az európai roamingdíjakat. Úgy vélte, hogy az áruk unión belüli szabad áramlása az egész közösség fejlődését szolgálja.

eu1Fotó: Molnár Péter

A tájékoztatási központ vezetője arról is beszámolt, hogy az Európa-nap alkalmából az Európai Bizottság egy online konzultációt indított el szerdán, melynek keretében arra kérik az európai polgárokat, hogy mondják el, milyen legyen a jövőben az EU. A 12 kérdésből álló konzultáció a 2019. május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozóig tart.

Az ismeretek bővítéséért

Komódi Zsuzsa kiemelte, hogy amióta Magyarország 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz, a magyar polgárok sokkal jobban megismerték a szervezet felépítését, működését. Ugyanakkor még mindig lehetne ezen javítani. Az Europe Direct Információs Központok ezért, illetve az unióval kapcsolatos álhírek ellen is dolgoznak.

OCs