Helyi gazdaság

2016.08.29. 08:39

Csökken a cégek átlagos nyeresége az építőiparban

Budapest - Közel háromezer építőipari cég szűnt meg 2016 első fél évében, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt harmadával több céget alapítottak, mint 2015-ben.

Budapest - Közel háromezer építőipari cég szűnt meg 2016 első fél évében, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt harmadával több céget alapítottak, mint 2015-ben.

Az építőiparban működő cégek közül nagyjából minden 9-dik szűnik meg 1 éven belül és ezek csaknem 20 százaléka felszámolás útján. „A szektorban kétségtelenül megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, azonban a felszámolási arány tekintetében az építőipar még mindig az egyik legveszélyeztetettebb ágazat” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Hozzáteszi: A felszámolási arány közel 1,5-szerese az országos átlagnak. Az ágazatban azonban egyfajta optimizmus is megfigyelhető, hiszen az újonnan alapított cégek száma, közel 30%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket. „Noha a megszűnések száma csökken és az újonnan alapított cégek száma nő, összességében még mindig csökken az ágazatban tevékenykedő cégek száma, így egyfajta lassú tisztulásról beszélhetünk” – véli Pertics Richárd. Bár az ágazat összesített 2015-ös nyeresége 13%-kal kevesebb, mint az előző évben volt, mindenképp megfigyelhető némi kedvező változás is a szektorban. A cégek kintlevősége 2013-as év adataihoz képes csaknem a felére, míg a 2014-es adatokhoz képest is mintegy 22%-kal csökkent. A cégek kintlévőségeinek ilyen mértékű csökkenéséhez jelentős mértékben járulhatott hozzá a fizetési határidők rövidülése, illetve az elektronikus építési naplók bevezetése is. Szakemberek szerint a magas adók és járulékok, a szakemberhiány és a kereslet hiánya az, amik együttesen visszafogják az építőipart.

Mit mutat az index?

Az Opten cégfluktuációs indexe az adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az index júliusi értéke az építőiparban átlagosan tizenhét százalék volt. Megyei szinten az építőiparban az első féléves Opten – CFI Bács-Kiskun, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében mutatta a legalacsonyabb, míg Budapesten, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb értéket – derül ki a legfrissebb adatokból.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában