Legyen praktikus az újszülött szobája!

Akt.:
A lényeg: szorítkozzunk az alapvető bútordarabokra
A lényeg: szorítkozzunk az alapvető bútordarabokra - © Fotó: AFP
Debrecen – Az újszülöttek életének első fél éve lényegében az alvóhelyükön zajlik.

A kisbabák szobájának berendezésekor érdemes a velük sok időt töltő szülők igényeit is figyelembe venni.

Szülőkkel vagy szülők nélkül?

A szakirodalom szerint amíg a kisbaba szopik, nem feltétlenül szükséges külön élettér, de hasznos, ha mihamarabb biztosítani tudjuk ezt neki, legkésőbb kétéves kortól. Erre a baba és szülők pihenése, illetve a kicsi fejlődése miatt egyaránt szükség van.

Nem kell mindent megvenni, amit a magazinokban hirdetnek! A lényeg: szorítkozzunk az alapvető bútordarabokra. A mai kínálat mellett mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Érdemes az internetes babafórumokon is szétnézni, azokon ugyanis alig használt kincsekre lelhetünk kedvező áron. Nézzük, mi a valóban fontos!

Kiságy

A legpraktikusabb az állítható magasságú rácsos ágy, melyet helyezzünk huzat-, fűtőtest- és ablakmentes helyre. A fekvőfelület legyen megfelelően rugalmas, de semmiképpen sem puha vagy süppedős. Magasságát állítsuk a baba ki- és behelyezéséhez megfelelően, körülbelül 70 cm magasságúra, a védőkorlátot pedig 20 cm magasra.

Pelenkázó

A legtöbb babaágy rendelkezik pelenkázórésszel. Amennyiben nem, mindenképp szerezzünk be egy pelenkázóasztalt.

Szoptatós fotel

A kisbaba etetésének helyszíne legyen egy meghitt, csendes részén a szobának. Az ülőalkalmatosság kiválasztásakor fontos szempont a kényelem, illetve a karfa magassága, hiszen a túl magas karfa akadályozhatja a szoptatást.

A szoba színvilágában törekedjünk a harmóniára. A semleges falszínek – mint a bézs, a fehér és a pasztellárnyalatok – nyugalmat árasztanak.

A monotonitás megtörhető pár élénk színű vagy vicces kiegészítővel, ami a baba mellett a mamának is igazán tetszeni fog – tanácsolja az otthonokesmegoldasok.hu.

HBN