Legyen közel az egyetem és a villamos, a többi nem számít – Lakásépítési körkép megyénkből

Akt.:
Szigorú energetikai előírásoknak kell megfelelniük az új házaknak (A felvétel illusztráció)
Szigorú energetikai előírásoknak kell megfelelniük az új házaknak (A felvétel illusztráció) - © Fotó: Magánarchívum
Hajdú-Bihar – Hajdúhadházon az önkormányzat is azt tervezi, hogy esetleg belevág a piaci alapú lakásépítésbe.

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) után itt van a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozásáról szóló törvény, így aztán a fészekrakást fontolgatóknak lesz hová fordulni, ha úgy döntenek, hogy hosszú évek hezitálása után végre belevágnak az otthonteremtésbe. De, vajon megyénk településein érezhető-e már a lakáspiac élénkülése?

Egyelőre még érdeklődők sincsenek – Barabás Ferenc

Többet építenek

Debrecenben a polgármesteri hivatal műszaki osztálya idén eddig 45 építési engedélyt adott ki, ami 247 lakásra vonatkozik. Ugyanakkor 71 új, egylakásos (legfeljebb 300 négyzetméter összes alapterületű) lakóépület építéséről is bejelentést tettek a hatóságnak, így összesen 318 lakásra adtak ki építési engedélyt. A műszaki osztálytól kapott tájékoztató adatokból kiderül, hogy a megyeszékhelyen idén három hónap alatt több építési engedélyt adtak ki, mint 2014-ben egész évben.

A város is látna benne fantáziát – Csáfordi Dénes

Negyedéves összehasonlításban tízszeres a különbség, ami mindenképpen azt mutatja, hogy a beruházók (állami segítséggel) igenis látnak fantáziát a lakásépítésben. Tavaly egyébként egész évben 537 lakásépítést engedélyeztek Debrecenben. Miként korábban, úgy napjainkban is a piaci alapú lakásépítés a meghatározó, tehát az építési vállalkozók „viszik a vállukon” a lakáspiacot.

Inkább vállalkozók

Biharkeresztesen vannak olyan önkormányzati ingatlanok, ahol szívesen fogadnának a városban fészket rakni akaró fiatal párokat vagy gyermekes családokat, de egyelőre még egyetlen érdeklődővel sem találkozott a polgármester. Barabás Ferenc arra számít, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény náluk inkább a használt lakások piacán hozhat élékülést. – Az elmúlt években sok Nagyváradról vagy határmenti településekről érkezett román állampolgárok vásároltak Biharkeresztesen lakást, de egy részük azóta sem költözött be oda; ilyen családi ház jónéhány van most is eladó – mondta a polgármester.

Hajdúhadházon nem lehet Dunát rekeszteni olyan tőkeerős építési vállalkozókkal, akik a csok vagy a nok hallatán a zsebükbe nyúlnak, és egyre-másra húzzák fel a településen a lakásokat, házakat. Csáfordi Dénes polgármester azonban megosztotta velünk az a féltve őrzött üzleti titkukat, hogy bizony hadházon az önkormányzat is belevágna piaci alapú lakásépítésbe. – Először valamennyi részletkérdést tisztázni kel, csak utána mehet a testület elé az elképzelés. Azt tervezzük, hogy a város felépíttet egy 16 lakásos társasházat, és értékesíti a benne található otthonokat – mondta a fiatal, agilis városvezető.
A derecskei polgármesterhez eljutottak ugyan olyan információk, hogy némi állami segítséggel beruházók két társasházat hoznának tető alá, de olyan részletekről, hogy a társasházakban mennyi, mekkora és milyen komfortfokozatú lakásokat alakítanának ki, nincs tudomása. – Néhány családról is hallottam, hogy árulják a meglévő házukat és a csok segítségével belevágnak egy nagyobb és korszerűbb családi hajlék kialakításába.

Családok még nem

Gulyás János, a Gulyás Tüzép tulajdonosa arról számolt be, hogy a lakásépítésre specializálódott beruházók közül többen is elindítottak nagyszabású (60-200 lakást magában foglaló) projekteket, ugyanakkor a fészekrakást tervező magánszemélyek még váratnak magukra. – Azt tapasztaljuk, hogy házaspárok betérnek hozzánk, érdeklődnek a választékról, meg az árakról, de a privát szektor továbbra is nagyon óvatos. Szerintem a csok, a nok és egyéb állami otthonteremtési konstrukciók hatása igazából jövőre kezd majd megmutatkozni akár családi házak építésében is. Az építőanyag-kereskedőknek az lenne az igazi, ha a családok is tömegesen határoznának az építkezés mellett, hiszen a piaci alapú lakásépítés csak egy része (bár nem elhanyagolható része) a forgalmuknak.

Debreceni beruházók arról számoltak be, hogy a piaci alapú lakásépítéseknél két szempont (az egyetem, illetve a villamos közelsége) mindent visz. Egyikük elmondta, hogy a Honvéd utcán általuk épített társasházban lévő minigarzon jóval drágábban, és jóval hamarabb kelt el, mint az ugyancsak általuk kivitelezett (és lakhatás szempontjából talán még optimálisabb helyen lévő) Bartók Béla úti minigarzon. A másik komoly vonzerő a Nagyerdő, amit jól mutat, hogy a zöldövezetben jelenleg is több száz társasházi lakást építenek a beruházók.

– Petneházi Attila –


Népszerű a 10+10 millió

Jelentős érdeklődés mutatkozik a 10+10 milliós csok-nak elnevezett támogatás iránt, mely nem mellékesen a használt lakásokra felvehető összegeknél is változásokat hozott, illetve enyhített a feltételeken. A bankok beszámolói szerint a csok-ot igénybe vevőknek csupán töredéke él az új lakásokra elérhető 10+10 milliós támogatás lehetőségével, aminek valószínűleg egyik jelentős oka a szűk újlakás-kínálat lehet. A legtöbben ezért a használt lakásokra járó, lényegesen kisebb mértékű támogatást veszik csak igénybe.


Ha az ingatlan értéke a hitelt sem fedezi
Debrecen – Kísért az első Orbán-kormány legsúlyosabb öröksége; újabb ingatlanbuborék kialakulása fenyeget?


Címkék: , , ,hirdetés