Legyen jó szokás!

Legyen jó szokás!
© Fotó: Pixabay
Szélmalomharcnak tűnik számomra a kórházaknak az intézményen belüli fertőzések legyőzésére, teljes kizárására történő törekvése. Ugyanakkor az egészségügyi intézménybe bekerülő egyén minimum azt várja el, hogy a már meglévő betegsége mellé vagy helyett ne szedjen össze másikat. Ez egyelőre sajnos feloldhatatlannak tűnő ellentmondás, azonban semmiképpen nem nevezhető kezelhetetlennek. Kovács Zsolt írása.

Már csak azért sem, mert mint az a berettyóújfalui kórház vezetőjének elmondásából kiderül – és nagy tételben mernék fogadni, hogy más kórházvezető is hasonlóan vélekedik –, kettőn áll a vásár. Ha a beteg elvárja, hogy ne taknyosodjon, köhögősödjön, esetleg ne hasmenésesedjen le, vagy ne csípjen a pisilés a kórházban, akkor azért nemcsak az egészségügyi intézmény takarítóinak, ápolóinak és orvosainak kell tenniük, hanem bizony önmagának, a betegnek is. Például azzal, hogy többször és más tisztálkodószerrel is mos kezet, mint úgy általában a hétköznapjaiban, vagy betartja az orvos egészségre vonatkozó utasításait.

Hogy ez nem megy olyan egyszerűen, mert a megszokás az igazi úr úgy általában? Persze! Viszont azért, hogy valóban egészségesen távozzon a kórházból az ember, ugyan vegyen annyi fáradtságot, hogy az injekció- vagy gyógyszerkúra mellé alakítson már ki valami más, a gyógyulását segítő szokást is. Aztán, ha ezt sikerült megtartani a felépülésig, akkor – persze az orvossal egyeztetve – tartsa is meg a későbbiekre. És nemcsak maga miatt, hogy ne betegedjen meg ismét, hanem a környezete, szerettei testi-lelki-szellemi állapota érdekében is. És ha ez már így lehetséges, talán emelkedik nemzetünk egészségi szintje is.

– Kovács Zsolt –