Legyen-e díszdoktor Mocsai Lajos?

Akt.:
Mocsai Lajos
Mocsai Lajos - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – A doktori habilitációs bizottsági nem után a rektori tanács egyhangúlag igent mondott a jelölésre.

Mocsai Lajosnak, a Testnevelési Egyetem rektorának debreceni egyetemi dísz­doktori címéről az egyetem szenátusa várhatóan a június 25-ei ülésén dönt – tájékoztatta a Naplót a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája. A Napló értesülése szerint az motiválja Mocsai Lajos díszdoktori kinevezését, hogy a DE oktatási, kutatási és fejlesztési sport-stratégiai program teljesíthetősége miatt szükséges az együttműködés a Testnevelési Egyetemmel és Mocsai Lajos rektorral.

Mint azt a Napló megtudta, Mocsai Lajos díszdoktorrá avatásának procedúrája Borbély Attilának, a Sporttudományi és Menedzsment Tanszék vezetőjének előterjesztése alapján a május 29-ei szenátusi szavazással indult.

Akkor dr. Szilvássy Zoltán rektor kérdésére a szenátus jelenlévő tagjainak 60 százaléka mondott igent a folyamat indítására. Ám a következő lépésben a doktori habilitációs bizottság 2 igen, 5 tartózkodás és 4 nem szavazattal összességében nem támogatta Mocsai Lajosnak a díszdoktori cím adományozását. Azonban a rektori tanács június 18-ai ülésén a 17 jelen lévő tag mindegyike támogatta a javaslatot.

Ha díszdoktor, jobban segíthet

Érdeklődésünkre, hogy ki kaphat díszdoktori címet, a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodájától azt a választ kaptuk, hogy az arra érdemes bel- és külföldi személy, aki azt nemzetközi elismertségű tudományos munkássággal és az egyetem érdekében kifejtett tevékenységgel kiérdemelte.

Az egészségiparban, valamint a sport, mint komplex oktatási és kutatási területen az elmúlt években a DE-n jelentős fejlesztések történtek. Értesüléseink szerint ehhez elengedhetetlenül fontosak a széleskörű kapcsolatokat megerősítő együttműködések.

A Napló információi alapján Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát a valós együttműködések alapján a DE stratégiai fejlesztési céljainak megvalósítása érdekében javasolta „Doctor Honoris Causa” cím kitüntetésre Borbély Attila egyetemi tanár, a Sporttudományi és Menedzsment Tanszék vezetője. Indoklásában – értesült a Napló – egyebek mellett szerepelt, hogy a jelölt testnevelő tanári, szakedzői, majd menedzserigazgató diplomát szerzett, mestertanár lett, továbbá számos rangos hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja, a Testnevelési Sporttudományi Szakmai Kollégium elnöke, a Magyar Sportmenedzser Társaság alelnöke. Elismert szaktekintély, több életmű díj, többek között az Európai Kézilabda Szövetség edzői életmű díjának birtokosa, továbbá számos cikk, tanulmány szerzője.

HBNSporthírek


hirdetés