Legyen csak egyensúlyban az a mérleg!

Noémi és Arnold egy-egy ponttyal
Noémi és Arnold egy-egy ponttyal - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – A színház állandóan nyüzsgő világa és a horgászat háborítatlan nyugalma jelenti a két serpenyőt.

Kikapcsolódni, szórakozni megyünk a színházba, de vajon mi jelenti a pihenést annak, aki Thália csodálatos világában dolgozik, aki estéről estére azért fáradozik, hogy a nézők remekül érezzék magukat, élményekben gazdagon térhessenek haza. Mivel a Horgász, vadász oldalon jelenik meg ez a cikkünk, egyértelmű a válasz. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház díszítő, díszletező munkatársaként és egyben táncművészként dolgozó Holló Arnold számára is a horgászat jelenti a feltöltődést, a felfrissülést.

Egy zsebpecával kezdődött…

Már gyermekként megszerette a horgászatot. Ebben nagy szerepet játszott, hogy Nyíregyházán, Örökösföldön nőtt fel, s a közeli Bujtosi-tóban vagy az idegenek elől elrejtett Vöröshangyás-tóban az egykorú srácokkal azon versengett, hogy zsebpecával melyikük fogja a legtöbb halat. A tanulmányok idejére háttérbe szorult a horgászat, hiszen a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola táncművészeti tagozatán a tánc kapta a főszerepet, a színházban aztán a horgászni szerető kollégáknak köszönhetően ismét előtérbe került a horgászat hobbiként.

– A színház állandóan nyüzsgő világa és a horgászat háborítatlan nyugalma egy mérleg két serpenyője. A mérleg úgy lesz egyensúlyban, hogy ez a két tevékenységi kör kiegészíti egymást – magyarázta érdeklődésünkre Holló Arnold, akivel bizony nem volt könnyű időpontot egyeztetni a beszélgetésre, hiszen délelőtt és délután próbák, este pedig előadások vannak. Arnold már kipróbálhatta azt is, milyen is a Leveleki-víztározó egyik szigetéről horgászni.

– Tavaly volt először lehetőségem arra, hogy a szigetről bojlizzam. Akkor még nem épültek meg a faházak, valóban teljesen nomád körülmények fogadták ott az embert. Vonzott az ismeretlen víz és a nagy kihívás, hiszen egy ilyen hatalmas víztározóban sokkal nehezebb 10 kilogramm feletti pontyokat fogni, mint egy kisebb tóban. Az erős csend először nagyon zavart, de aztán könnyen hozzászoktunk a menyasszonyommal, Noémivel, hiszen emberi hang nagyon ritkán jut el odáig. Az idén már faházban laktunk a szigeten. Így sokkal kényelmesebb, hiszen nem kell sátor, nem kell hálózsák.

Arnold eddigi legnagyobb fogása egy 24,50 kg-os tükörponty, amit a hatvani bányatóban fogott. Régebben távolabbi tavakhoz is elutazott, de most ragaszkodik a Leveleki-víztározóhoz, ahol a pontyozás mellett harcsázhat is.

 

Jól „kifogta” a társát is

Többen felkaphatták a fejüket a menyasszony szó olvasásakor s joggal irigykedhetnek, hiszen Holló Arnold kifogta a társát mind az életben, mind a horgászatban.

– Egy szavam sem lehet, tényleg szerencsés vagyok, hogy Noémi a társam. Nem csak megérti és támogatja a horgászatomat, de ő is nagyon szeret a vízparton lenni és a természetben gyönyörködni. Korábban is sokat segített már, de hogy immár saját engedéllyel rendelkezik, mindent megcsinál. Bedobja a készséget, ha a másik botomon is kapás van, kihúzza, lefertőtleníti a halat.

MML