Legjobb hulladék az, ami nem keletkezik

Akt.:
Legjobb hulladék az, ami nem keletkezik
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nem csupán egy kiállítás, hanem egy komplex környezeti nevelési platform.

Nagyszabású környezetvédelmi kiállítás várja a látogatókat játékos és interaktív megoldásokkal, különleges tárlatvezetéssel a Debreceni Ifjúsági Házban az ÖKO-Pack Kft. szervezésében.

– A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis, naponta hozunk vásárlásainkkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A szervezők által kiötlött Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére, és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma – fogalmazott Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Kft. pr- és marketingvezetője a hétfői ünnepélyes tárlatnyitón.

Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője és Czellér László, Debrecen Megyei Jogú Város Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának Elnöke is azt emelte ki a megnyitón, hogy élőhelyünk védelme, a hulladék keletkezésének megelőzése-visszaszorítása mindannyiunk közös ügye.

Mitől újszerű?

A Hulladék Akadémia már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a tárlat berendezéseinek többsége maga is újragondolt installációkból készült. Az akadémia a hulladékpiramis logikájára épülve, szemléletesen és gyakorlatiasan mutatja be a modern emberrel szemben elvárt, takarékos, környezettudatos magatartás elemeit, a hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit és a környezettudatosság gyakorlati lépéseit, melyekkel nemcsak a pazarlást, hanem a hulladékcsökkentést is elérhetjük.

A kiállításon bemutatják a hulladéktörténelem mérföldköveit, majd az említett piramis alján található rövid távú megoldásokon (lerakás, energetikai hasznosítás) keresztül, az újrahasznosítás világán át vezetik a látogatókat a leginkább környezetbarát megoldások felé (újrahasználat, megelőzés). Az esemény fő üzenete a hulladékok keletkezésének megelőzésén van, mert vallják, hogy a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Az akadémia azonban nem csupán egy kiállítás, hanem egy komplex környezeti nevelési platform is, melynek tananyagát környezeti nevelők, színes oktató anyag, animációs film és egyéb rendezvények is színesítik.

HBN


A kiállítás látogatható: február 29. és március 10. között. A tárlatvezetésre regisztrálni kell. További információk: www.hulladek.eu