Leginkább a szegényeket sújtják a megszorítások a britek többsége szerint

A britek többsége szerint a kormány megszorító intézkedései a szegényeket sújtják leginkább.

 Ez derült ki egy kedden közzétett felmérésből. Az eredmények alapján a britek 52 százaléka úgy véli: a társadalmi terhek elosztását tekintve igazságtalan az intézkedéscsomag. 44 százalékuk szerint viszont a kormány intézkedései méltányosak.

A Guardian című lap megrendelésére végzett felmérés azt mutatja, hogy a britek 48 százaléka szerint a kormány túl messzire megy a megszorító intézkedésekkel. 36 százalék ellenben úgy véli, hogy ennyi kell. Nyolc százaléknak ez is kevés: szerintük további közkiadás-csökkentések kellenek. Júliusban még azok voltak többségben, akik szerint a kormány tervezett megszorító intézkedései megfelelőek, sőt, továbbiakra is szükség lenne.

A kiadáscsökkentő intézkedéseket múlt szerdán jelentette be a konzervatív-liberális demokrata kormánykoalíció pénzügyminisztere. George Osborne azt mondta: a megszorítások részeként csaknem félmillió közalkalmazottat elbocsátanak, és csökkentik – esetenként drasztikusan – az egyes minisztériumok, kormányhivatalok költségvetését. Osborne azt állította, hogy az intézkedések leginkább a gazdagok terheit növelik.

Az AFP francia hírügynökség a Guardianben megjelent felmérés kapcsán idézi az egyik vezető brit gazdaságkutató intézetet. Az Institute for Fiscal Studies is azon az állásponton van, hogy a kormány intézkedései inkább a szegényebbeket sújtják majd.

– Független Hírügynökség –