Légi mentők: 1, 2, 3

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) keddtől azonnali hatállyal felmondta az állami mentőhelikoptereket üzemeltető BASe Kft.-vel kötött szerződést. A gépek és dokumentumok visszaszolgáltatását délelőttre kérték a futár kézbesítette „üzenetben”, de a kft. képviselői levélben jelezték, hogy ennek nem tesznek eleget.

 22 lépés [.doc – 99KB]

A mentőszolgálat jogi lépéseket kezdeményez – közölte Takács Zoltán, az OMSZ főigazgatója kedden Budapesten, de részleteket nem árult el. Viszont elmondta: jelenleg a betegellátás zavartalan, két katonai és egy bérelt helikopterrel végzik a légimentést, Pápáról, Szolnokról és Budaörsröl. (A kft.-nél összesen 8 légijármű van.) Ezt átmeneti megoldásnak szánják, mindaddig, míg az állami gépekhez nem tudnak hozzájutni.

Nem állt módunkban ennyi idő alatt felkészülni az átadásra, ráadásul a jogászaink vitatják a rendkívüli felmondás és az abban foglaltak jogszerűségét. Ráadásul nem teljesített anyagi követeléseink is fennállnak az OMSZ-szal szemben. A vitás kérdéseket előbb rendeznünk kell – mondta Edelényi Gábor, a BASe Kft. szóvivője lapunknak. 

Saját kht. 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a BASe Kft. még 1994-ben kötött szerződést az állami tulajdonú mentőhelikopterek üzemeltetésére. Az elmúlt években több vizsgálat is megállapította, hogy a szerződés előnytelen a mentőszolgálat számára – jelentette ki kedden Budapesten Takács Zoltán, az OMSZ főigazgatója, ezért azt azonnali hatállyal, keddtől felbontotta. Az OMSZ egy tavaly októberi kormányhatározat értelmében saját közhasznú társaságot hozott létre a mentőhelikopterek üzemeltetésére. A Légimentő Kht. – állítólag – megkapta a szükséges engedélyeket, és visszakéri az eddigi üzemeltetőtől a gépeket. 

Ugyanők, másként?

Az egészségügyi ellátást korábban is a mentőszolgálat szakemberei végezték. Dr. Breitenbach Géza, az OMSZ regionális szakmai vezetője lapunknak elmondta: a légi mentést továbbra is ugyanazok látják el, akik eddig, csak nem közalkalmazottként, hanem egyéni munkaszerződések alapján. (Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk: az eddig itt szolgálatot teljesítők a kht.-vel még nem kötöttek szerződéseket. Nyilatkozókat azonban nemigen találni, mondván: a bőrükre mehet.)

Arról, mikortól mennyi új, korszerű helikopter állítható majd üzembe a hazai légi mentésben, több helyen, többféle közlés látott napvilágot. Tény, hogy a beszerzésre kiírt tendert visszavonták, állítólag annak szabálytalan volta miatt pénzbüntetést is kiróttak. Az újabb tender még nem látott napvilágot.

Összesen három

Az OMSZ főigazgatója hangsúlyozta: a betegellátásban nem okoz fennakadást a helyzet. A szerződés felmondását azért időzítették mostanra, mert a Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás szerint két honvédségi mentőhelikopter részt vehet a polgári ellátásban, a harmadik járművet pedig egy alapítványtól bérlik. Az egyik honvédségi gép a teljes keleti országrészt ellátja

Ugye, ezt maga sem gondolhatja komolyan ?! – fakadt a BASE Kft. ügyvezetője, amikor ez utóbbi kijelentéssel szembesítettük.

Sz.K.

 

“Félkarú óriás”

A kormányzat határozott céljául tűzte ki a sürgősségi betegellátás feltételeinek megteremtését, sőt, 100 lépés programján belül az egészségügyre vonatkozó 22 pont egyike nevesíti is Miskolcot a létrehozandó sürgősségi centrumok között. Így meglepő volt a hír: a megyei kórház sürgősségi betegellátó centrumának (regionális feladatkör, sokszakmás ellátás) létesítésére beadott, mintegy 200 millió forintos pályázatát elutasították.
Újabb meglepetésként a kormányszóvivő hétfőn kihirdette: a kórház nyert a sürgősségi betegellátóhoz szorosan kapcsolódó mentőhelikopter-leszálló építésére kiírt pályázaton. Mert bár feltétel volt a sürgősségi betegellátó osztály megléte, s a kórház ezzel nem rendelkezett, viszont majdani finanszírozásának befogadásra megvolt az ígérvénye a társadalombiztosítótól. (E tény közlönyben is megjelent, 2005 első negyedévében, azzal: a kihirdetéstől számított egy éven belül el kell kezdeni a működést.)
Lesz tehát mentőhelikopter-bázis, csak épp nincs mihez hozzárendelni? A választ csütörtökre ígérte a szaktárca.