Légi katasztrófa – Cameron: “hírszerzési értesülések alapján döntöttünk”

London – A brit kormány a rendelkezésére álló hírszerzési értesülések alapján döntött úgy, hogy leállítja az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe irányuló légijáratokat – mondta csütörtökön David Cameron.

A brit miniszterelnök csütörtök délután a Downing Streeten fogadta Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnököt, aki az Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófájától függetlenül, már korábban eltervezett látogatásra érkezett Londonba.

Közös sajtóértekezletükön Cameron kijelentette: egyelőre sem ő, sem a brit kormány szakértői nem lehetnek teljesen bizonyosak abban, hogy pokolgép robbanása okozta az orosz utasszállító szombati lezuhanását. Ha azonban a hírszerzési értesülések alapján valószínűbb az, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát, mint az, hogy nem, akkor az a helyes eljárás, ahogy a brit kormány eljárt – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Cameron szerint “egyre valószínűbbnek tűnik”, hogy robbanószerkezet detonációja miatt zuhant le az orosz repülőgép.
Kijelentette ugyanakkor: biztos abban, hogy Egyiptommal szoros együttműködésben “idővel” sikerül megteremteni a Sarm-es-Sejk és Nagy-Britannia közötti menetrendszerű légiforgalom újraindításának feltételeit, annál is inkább, mivel az egyiptomi üdülőhelyet évente csaknem egymillió brit keresi fel.

Abdel-Fattáh Esz-Szíszi a sajtótájékoztatón kijelentette: London már tíz hónappal ezelőtt kérte, hogy az egyiptomi hatóságok vizsgálják meg Sarm-es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét, és ezt meg is történt. Az egyiptomi elnök hozzátette: Kairó megérti, hogy Nagy-Britannia aggódik állampolgárainak biztonsága miatt, és kész továbbra is együttműködni Londonnal ebben a kérdésben.

Philip Hammond brit külügyminiszter előző éjjel jelentette be, hogy a brit kormány leállította a légiforgalmat Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk között, mivel információi szerint “jelentős a valószínűsége” annak, hogy robbanószerkezet semmisíthette meg az orosz repülőgépet. A zömmel orosz turistákat szállító Airbus A321-es Sarm-es-Sejk repülőteréről szállt fel szombaton.

Csütörtöki adatok szerint a térségben jelenleg 20 ezer brit tartózkodik.

Csütörtökön 19 járat szállt volna fel Nagy-Britannia felé az egyiptomi üdülőközpont repülőteréről, de a brit kormány intézkedése nyomán egyik sem indult el.

Hammond külügyminiszter csütörtökön a BBC-nek kijelentette: reményei – és a légitársaságok reményei szerint is – pénteken indulhatnak a briteket hazaszállító járatok.

Arra a kérdésre, hogy az orosz repülőgép lezuhanását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által elkövetetett esetleges merénylet is okozhatta-e, Hammond úgy fogalmazott, hogy “ez is a lehetőségek között van”.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy “kis létszámú brit katonai kontingenst” vezényelt Sarm-es-Sejkbe. A kontingens feladata az, hogy segítsen az üdülőhelyen tartózkodó brit konzuli személyzetnek “logisztikai és biztonsági” ügyekben.

– MTI –