Légi csapás

Akt.:
Légi csapás
© Forrás: Youtube
Lelőttek a törökök egy orosz harci gépet Törökország, de lehet, hogy Szíria fölött – már ezen a ponton vita van. Természetesen mindkét fél a maga szája íze, vagyis érdeke szerint értelmezi a történteket, egyikük úgy véli, jogos önvédelem volt, Putyin bűncselekményről beszél és arról, hogy hátba támadták országát. Szőke Tímea jegyzete.

A szavaknál ijesztőbb azonban, hogy lényegében egy NATO-tagország került fegyveres konfliktusba az orosz medvével. Igaz, Putyin kijelentette, nem lesz katonai válaszlépés, sokféleképpen tud kellemetlenkedni a törököknek, akikkel egyébként is hűvössé vált a viszonya a szíriai műveletek megkezdése óta.

Az orosz elnök külön sérelmezi, hogy Törökország a NATO-hoz fordult az ügyben. S mindez akkor, amikor a hadszíntéren beavatkozó felek, nyugati és keleti nagyhatalmak egyébként próbálnak valamiféle megegyezésre jutni egymással, de legalábbis tisztázni, hogy ki kivel van a térség zavaros viszonyai közepette. A gép lelövése biztosan nem olajozza meg a tárgyalások menetét, jó esetben azonban ugyanaz lebeg majd az érintett államok vezetőinek szeme előtt: ezt a háborút csak együtt nyerhetik meg.

– Szőke Tímea –


Videó: Törökök lőttek le egy orosz harci gépet
Lelőttek egy Szu-24-est a török-szír határnál. Az orosz Interfax hírügynökség szerint mindkét pilóta sikeresen katapultált.