Legelhetnek és ihatnak a tehenek Hencidán

Legelhetnek és ihatnak a tehenek Hencidán
© Illusztráció: Derencsényi István
Hencida – A három fejőstehén pusztulásával járó áramütés rekonstruálása zajlik, a rendőrség nyomoz.


A legeltetés folytatásáról, a csordakút további használhatósága miatt áramforrásként szolgáló aggregátor felszereléséről is szó volt a bihari településen szerda este összehívott fórumon – értesült a Napló.

Kártalanít az önkormányzat

Az ügy előzménye, hogy hétfőn három fejőstehenet ivás közben agyonütött az áram az osztatlan közös tulajdonban lévő legelő kútjánál. Az áramütéssel kapcsolatban a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt – igazságügyi szakértők bevonásával – rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrségtől azt is megtudtuk, személyi sérülés nem történt, a megyei kormányhitaltól pedig azt, hogy munkaügyi vagy munkavédelmi bejelentés nem érkezett az üggyel kapcsolatban.

Az eseményekre jó rálátással rendelkező forrásunk szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozhatta az elektromos árammal működő búvárszivattyú meghibásodását, aminek következtében az áram eljutott a fém vályúban lévő vízbe, továbbá azt, ki szerelte fel a gépet. Ezeket szakértők vizsgálják. A szolgáltató áramtalanította a kutat, ezért aggregátort szereltek fel. Jelenleg a legfontosabb az, hogy a legelő és a kút használható. A három tehén gazdájának az önkormányzat kártalanítást ígért, azt a legeltetési pénzből tervezik kifizetni.

Szémán László (Jobbik) polgármester a falubeli békesség visszaállítására hivatkozva nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Annyit azonban elmondott, hogy folyik a vizsgálat, a nyomozás, amennyiben azok az ő vagy az önkormányzat felelősségét állapítják meg, vállalja a következményeket.

HBN–KZS


Áram ölte meg a teheneket Hencidán, a gulyást is megrázhatta
Hencida – Hogy baleset történt, vagy mulasztás, szakértők vizsgálják.