LED izzó vásárlása, minden adat a csomagoláson feltüntetve!

Akt.:
LED izzó vásárlása, minden adat a csomagoláson feltüntetve!
A szénszálas izzók már a múlté, felváltották őket a LED-es izzók. Sok háztartásban még nem álltak át ezek használatára, de ez elengedhetetlen lesz a közeljövőben. Energia felhasználás szempontjából a LED-ek sokkal takarékosabbak, így az áttéréssel a pénztárcánkat vastagítjuk.

A következő leírással a megfelelő LED-es izzó vásárlásakor felmerülő kérdésekhez kaphatsz részletes segítséget. Ehhez mindig egy dolgot kell tenned: alaposan meg kell nézned a csomagolást. Azon minden adatot meg fogsz találni a termékről, amire szükséged is lesz.

Teljesítmény

A fényforrás teljesítményét a watt jelöli, ez határozza meg, hogy mekkora fénye van az izzónak. LED esetében érdemes figyelembe venni a lumen-t is. Minél magasabb lumen érték párosul a minél kisebb watt-hoz, annál jobb egy izzó. Így kevesebb energia felhasználásával erősebb fényt fogsz kapni.

Lumen

A Lumen a fényerősséget jelenti, rövidítése lm. Ez az érték fogja mutatni, hogy az izzó milyen erős fényt ad majd.

Méret

Az izzó fizikai méretét adja meg. Nézzük meg az izzó alakját is, a méretén kívül. Azért, hogy az megjelenésében illeszkedjen a lámpához, amihez az izzót választjuk. Idétlenül nézhet ki, ha egy izzó túlnyúlik a lámpatesten.

Foglalat típusa

A foglalat típusa – más néven fejelés – jelenti azt az alap információt, hogy milyen foglalatba keresünk izzót. Minden fajta foglalathoz elérhetőek LED-es kivitelek, de értelemszerűen a foglalatnak megfelelő izzót válasszunk.

Energiatakarékosság mértéke

A fényforrás energiatakarékosságát jelöli. A kategóriák A-tól E-ig terjednek. Itt is értelemszerűen a zöld színnel megjelölt felsőkategóriás A osztályba besoroltakat válasszuk. Nehéz lesz ennél melléfogni.

Üzemóra

Itt van feltüntetve a hagyományos izzóhoz képest a LED fényforrás várható élettartama üzemórában mérve.

Ideális hőmérséklet

Itt olvashatjuk, hogy az adott fényforrást, milyen Celsius tartományban ajánlott használni.

Kapcsolási ciklus

Meghatározza a fényforrás élettartamát kapcsolási ciklusban. Azaz, hogy mennyi le-, illetve felkapcsolást fog teljesíteni az élettartamán belül.

Színhőmérséklet

Ez a legérdekesebb pont. A színhőmérsékletről a K(Kelvin) érték árulkodik. Itt határozzák meg, hogy az izzó milyen árnyalattal fog világítani. Ehhez segítségül egy színskálán is mutatják, hogy mit lehet tudni az adott darabról. Alacsonyabb K érték mellett lágyabb, magasabb K érték mellett világosabb megvilágítást kapunk. Itt találhatunk különböző feliratokat is magyarázatképpen, mint: warm white=meleg fehér, neutral white=semleges fehér, cool light/day light white=hideg fehér.

Pihenős helyiségekbe: nappali, hálószoba, gyerekszoba, gardrób ideális a 3000K. Fürdőszoba, konyha, dolgozószoba esetén jobb a 4000K.

Reméljük, most már eligazodsz a LED-es izzók csomagolásán, és elvárásodnak megfelelően tudsz majd választani közülük. Ha nem vagy biztos, a legtöbb üzletben vannak mintadarabok kitéve, azok tovább egyszerűsíthetik a döntésed.

– PR cikk –

Címkék: