Lecsengőben a hőségriadó – heves zivatarok az országban

Lecsengőben a hőségriadó – heves zivatarok az országban
Az országban több helyen is heves zivatarok alakultak ki a reggeli órákban, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint lecsengőben van a hőségriadó és az UV-B sugárzás sem lesz várhatóan olyan erős, mint az elmúlt napokban.

Az országban reggel Budapesttől délre és keletre, illetve a fővárosban is zivatarok vannak, a leghevesebb Kunszentmiklós térségében. A zivatarok miatt az ország nagy részén narancssárga riasztás van érvényben.

Magyarországtól nyugatra egy hullámzó frontrendszer van, ami nedvesebb, labilis levegőt szállít az ország fölé. Budapesttől délre és keletre, illetve Budapesten is zivatarok alakultak ki, a leghevesebb Kunszentmiklós térségében. A Tisza vonalában és attól keletre is vannak kisebb zivatarok. Jégesőről reggel nyolc óráig nem érkezett jelentés, de napközben előfordulhat jégeső. A hőmérséklet várhatóan 5 fokkal esik vissza átlagosan a vasárnapihoz képest. 25-30 fok között lehet a legmagasabb hőmérséklet, délkeleten 30 fok felett is alakulhat – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Katalin, az OMSZ ügyeletes meteorológusa.

Lecsengőben a hőségriadó

A hőségriadó lecsengőben van, a csúcsot szombaton érte el – mondta Csonka Tamás veszélyhelyzet előrejelző meteorológus. Hétfőn az ország délkeleti részén, illetve a Dunántúl délkeleti harmadában lehet 25 fokot meghaladó napi középhőmérséklet. Várhatóan a megnövekedett felhőzet miatt az UV-B sugárzás is a 7,5-ös riasztási szint alatt marad, de legalábbis az elmúlt napokéhoz képest enyhébb lesz. Napos területeken azonban továbbra is vigyázni kell a déli-kora délutáni órákban.

Narancssárga riasztás több régióban

A zivatarok miatt az országban, a Nyugat-Dunántúl kivételével narancssárga riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy az érintett területeken a következő 1-3 órában heves zivatarok alakulhatnak ki. Több helyen alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok, esetenként 80-90 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel, felhőszakadással, jégesővel, akár nagyobb méretű jegekkel is. Egyes helyeken 40-50 milliméter csapadék is hullhat, de ez nem érint nagyobb területeket, viszont helyi szinten okozhat gondokat. Keddtől nyugodtabb időjárásra lehet számítani – mondta az OMSZ munkatársa.

– Független HÍrügynökség –