Lecsapott a FIFA "márkarendőrsége"

A dél-afrikai rendőrség emberei több órán át faggattak 36 holland lányt, akiket azért vettek őrizetbe a lelátókon, mert egy holland sörgyártó által készített ruhát viseltek – jelentette kedden egy dél-afrikai lap.

A lányok elmondása szerint féléves börtönbüntetésekkel fenyegették őket a rendőrök, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azzal vádolta őket, hogy illegális reklámtevékenységet folytattak. A focivébé idején csak a hivatalos szponzorok hirdetései lehetnek ugyanis a stadionokban. A ruhákon egyébként nem volt márkajelzés.

A 36 fiatal, miniszoknyás holland lányt a hétfői Hollandia-Dánia mérkőzés második félidejében kényszerítették a lelátó elhagyására, narancssárga ruháik miatt. A lányokat ezután a FIFA egyik irodájába vitték, ahol a rendőrség emberei több órán át faggatták őket – írta a Star című dél-afrikai lap.

Börtönbüntetéssel fenygettek

A rendőrök azt kérdezgették a szurkolóktól, hogy a Bavaria Beer nevű holland sörgyártónak dolgoznak-e – mondta el az egyik lány a dél-afrikai lapnak. Barbara Kastein elmondása szerint a rendőrök azzal fenyegették őket, hogy le lesznek tartóztatva, és fél évig terjedő börtönbüntetésre fogják őket ítélni ruháik miatt. “Sok lány elsírta magát; csúnya volt” – közölte Kastein.

A kérdéses ruhákat a Bavaria Beer söreivel együtt lehetett megvásárolni Hollandiában, a világbajnokság előtti időszakban. A holland nemzeti válogatott színében, narancssárgában pompázó ruhákon nem volt márkajelzés. “A FIFA-nak nincsen monopóliuma a narancssárga színre” – jelentette ki a holland sörgyártó egyik vezetője, a Starnak nyilatkozva.

A sörgyártó az előző, 2006-os németországi labdarúgó világbajnokság idején narancssárga nadrágokat kínált sörei mellé. A holland szurkolók között rendkívül népszerűvé vált ruhadarabot azonban a FIFA követelésére kitiltották a stadionokból.

A hétfői mérkőzésen a holland válogatott 2-0-ra győzött Dánia ellen.

– Független Hírügynökség –