Lebontják a Srí Lanka-i főváros katonai ellenőrzőpontjait

Srí Lanka kormánya szerdán bejelentette, hogy elkezdik lebontani a fővárosban a tamil szeparatisták elleni háború alatt felállított állandó katonai ellenőrzőpontokat.

Kettőt már szerdán felszámolnak, míg további tízet szép lassan szüntetnek meg. A lépést a sokat javult biztonsági helyzet tette lehetővé, a tamil felkelők ellen tavaly májusban elért győzelem után.

A Srí Lanka-i információs minisztérium szóvivőjének elmondás szerint lebontanak kettő állandó katonai ellenőrzőpontot Colombo városának délnyugati részén. Ezután lassan felszámolnak tíz hasonló pontot a 650 ezer lakosú város más részein.

A városban a tamil szepartisták elleni háború alatt állították fel a katonai ellenőrzőpontokat, hogy megnehezítsék a főváros elleni tamili támadásokat. ATamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet a szigorú ellenőrzések ellenére több tucatnyi merényletet hajtott végre Colombóban, a független tamil állam létrehozására 1972-ben indított harca alatt.

A Srí Lanka-i hadsereg egy véres offenzívát követően tavaly májusban győzte le a tamil tigriseket

A Srí Lanka-i hadsereg egy véres offenzívát követően tavaly májusban győzte le a tamil tigriseket, akik vereségük óta nem tudtak egyetlen egy támadást sem végrehajtani a szigetországban. A sokat javult biztonsági helyzet lehetővé tette a fővárosi úttorlaszok felszámolását, de azt nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa az ország többi részén található ellenőrzőpontoknak. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint azonban változást lehet érezni a vidéki úttorlaszoknál is, ahol a megállított autósokat már reklámok célozzák.

– Független Hírügynökség –