„Lebontják a házamat! Miért?"

„Lebontják a házamat! Miért?"

Rendőrautók, iratcsomók, fényképezőgépek a nyakban, videokamerák a kézben – valahogy így festett hétfőn reggel nyolc órakor a Kórház utca 11/d. szám alatti kétszintes családi ház környéke. Az önkormányzat engedély nélküli építés miatt rendelte el az ingatlan hatósági bontását, ez volt a hivatalos emberek kivonulásának az oka. A családi ház kerítésén hatalmas molinó hirdeti: „Debrecen Város Önkormányzata lebontja a házamat. Miért? Ki a következő? Meddig tűrjük? A szomszéd és a közös jogász ingatlanspekulációja miatt!!!”

 

Bútorok a pincében

 
Talán egy-két percet késhettünk, de a helyszíni bejárásról már lemaradtunk. Önkormányzati megbízottak, rendőrök, munkások, és természetesen Zsíros Sándor tulajdonos együtt járták be a szinteket, amelyeket a gazda addigra már kiürített. A háziak a bútorokat lepakolták a pincébe, sőt a tűzfalat is elkezdték bontani. A gazda azt kérte a hatóságiaktól, hogy maga folytathassa az épület bontását, szeretne ugyanis minden olyan anyagot megmenteni, amit a későbbiekben egy másik ház építésénél felhasználhat. Az önkormányzat képviselője felhívta telefonon a jegyzőt, akivel a következőkben maradtak: ha Zsíros Sándor jegyzőkönyvben vállalja azt, hogy a jövő hét hétfőig a födémig visszabontatja az épületet, és ezzel visszafordíthatatlan állapotot teremt, akkor a munkálatokra kap még egy hét haladékot. Addig is az önkormányzat munkatársa naponta figyelemmel kíséri a bontási folyamat előrehaladtát.

 

„Hallgattam rájuk”

 
Zsíros Sándor a Napló érdeklődésére elmondta: Tizenhárom évvel ezelőtt úgy vásároltam meg az ingatlant, hogy tudtam, a rajta álló félkész családi ház az engedélyezési tervtől eltérően épült, de az építész és az ügyvéd azt mondták, hogy építsem fel az ingatlant, meglesz rá a fennmaradási engedély. Tehát a szakemberek tájékoztatása alapján fejeztem be az építkezést, és hoztam létre a jelenleg mintegy 60 millió forintot érő, magas komfortfokozatú villalakást. Fennmaradási engedélyt viszont azóta sem kaptam, ezért a házunkat most le kell bontani. Egyelőre barátoknál húzzuk meg magunkat, de fogalmam sincs, hogyan tovább. Majd megyünk az utcára! Hiszen nem lesz tető a fejünk fölött…
Miközben beszélgettünk, megjelent a szomszédasszony, akit Zsíros Sándor ugyancsak hibáztat a kialakult helyzetért. A hölgy névvel nem akart szerepelni a történetben, annyit azonban elmondott, hogy a családjuk tizenhárom éve szenved ettől a helyzettől. „Ha valaki családi házat épít oda, ahová csak garázsokat lehetne, az számíthat rá, hogy az ingatlant a hatóságok le fogják bontatni. Hallom, hogy megint egy hét haladékot kaptak. Igazán vége lehetne már!” HBN–P.A.


Orbán Viktornak is írt

Zsíros Sándor és családja szeptember 30-i keltezéssel levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Schmitt Pál közársasági elnöknek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőnek és Hende Csaba honvédelmi miniszternek, melyben leírják a történetüket és (elismerve, hogy hibáztak) méltányosságot kérnek az ügyükben. Hétfőig azonban erre a levélre válasz még nem érkezett.