Le a vuvuzelával!

vuvuzela
vuvuzela
A vuvuzela terjedésének káros következményeire hívja fel a figyelmet egy honlap.

A vuvuzelastop.info szerint veszélyben van a labdarúgás népszerűsége.

A sport legnagyobb ünnepét, a világbajnokságot ugyanis teljesen élvezhetetlenné teszi a helyi hangszernek csúfolt vuvuzela elviselhetetlen hangja. Az állandó, monoton zümmögés miatt ráadásul a legjobb mérkőzések is középszerűvé alacsonyodnak. – írják nyílt levélben Joseph Blatter Úrnak, a FIFA elnökének.

Blatter Úr!

Önnek nem kell magyarázzuk, hogy a szurkolásnak zenéje van. A drukkerek énekelnek, kiabálnak egyenes arányban a pályán történtekkel. Most viszont nem lehet hallani a szurkolók hangját, a tömeg morajlását egy kialakuló támadás közben, az elismerő tapsot egy szép megmozdulás után vagy az örömmámortól szétrobbanó stadion őrjöngését egy gól után. Csak zümmögést a meccsek elejétől a végéig. Olyan mintha az Avatar című filmet hangeffektek, zene, és hang nélkül néznénk végig. Nem lenne több, mint egy ügyes némafilm.

A játékosokat is zavarja a „hangszer” őrjítő hangja

Tisztelt Elnök Úr!

Több labdarúgásért rajongó ismerősünk, barátunk, családtagunk egyszerűn nem tudnak végignézni egy mérkőzést a vuvuzela elviselhetetlen zaja miatt. Ráadásul a játékosokat is zavarja a „hangszer” őrjítő hangja. Ha pedig kevesebb a néző, akkor (gondolom ezt magyaráznunk sem kell) kevesebb ember látja a szünetek közötti reklámokat. Így ezeknek a cégeknek kisebb lesz a bevétele és lehet, hogy legközelebb meggondolják, hogy támogassanak –e egy ilyen rendezvényt.

Tisztelt Blatter Úr!

Ne higgye, hogy levelünkkel az afrikai kultúra ellen lépnénk fel. De a vuvuzela nem történelmi, tradicionális része a labdarúgásnak. A vuvuzelának, mint „hangszernek” megvan a maga helye. De semmi keresnivalója a focipályák lelátóin.

Ezért mind magunk, mind több millió labdarúgást kedvelő nevében kérjük, tiltsák be mihamarabb a stadionokban ezt az elviselhetetlen zajkeltő eszközt, hogy élvezhessük végre a világ egyik legszebb sportját: a LABDARÚGÁST!

Tisztelettel!

Vuvuzelastop.info és a csatlakozottak

Forrás: Vuvuzelastop.info