Lázár: november 16-án kezdődnek a földárverések, az adatok estétől elérhetők

Budapest, 2015. október 15. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. október 15-én.
Budapest, 2015. október 15. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. október 15-én. - © MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest – November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető elmondta: az árverések hat megyében kezdődnek meg, az ezekben értékesítendő földparcellák adatait – például a helyrajzi számokat és a kiinduló árakat – várhatóan még csütörtök este nyilvánosságra hozzák a földalap honlapján.
Lázár János hangsúlyozta, a kormány az árveréseken szeretné a legjobb árat elérni. Az áron aluli értékesítést elképzelhetetlennek nevezte, mint fogalmazott, “nem fogjuk elkótyavetyélni a magyar állami vagyont”. Megjegyezte, hogy a befolyó pénzt egy beruházási alapba gyűjtik.

Arról is beszámolt, hogy a földvásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít. A húszéves futamidejű, kedvezményes hitel első tíz évében – a jegybank növekedési hitelprogramjának keretében – a kamat mértéke 1,95 százalék lesz, és a második tíz évben is kamattámogatott – hasonlóan 2 százalék körüli kamatozású – hitelt biztosít majd az MFB. A kölcsön összege minimum 3 millió, maximum pedig 300 millió forint lehet. Akik haszonbérleti szerződéssel rendelkeznek az árverésre bocsátott föld esetében, azoknál a szükséges önerő mértéke 10 százalék, mindenki másnak 20 százalék – ismertette.

Az MFB a Budapest Bankot bízta meg azzal, hogy a földhitelt minden földvásárlónak hozzáférhetővé tegye – fűzte hozzá a miniszter.

A földeladások indokaként Lázár János ismét kifejtette: fennáll a veszélye annak, hogy néhány év múlva külföldiek – Brüsszelen keresztül – megpróbálnak földet szerezni Magyarországon. A kormány szerint a termőföld megvédésének egyik eszköze az, ha lehetőséget biztosít a magyar földműveseknek földvásárlásra – mondta, hangsúlyozva: “Magyarország csatába kell, hogy szálljon a külföldiek földszerzésével szemben”.

– MTI –